Maar maandag dan…?

Zondags past mijn geloof heel goed bij me.
Het zingen, de bijbel, het bidden of de zegen,
iets in de kerkdienst spreekt me altijd wel aan.
Zondags past de Heer heel goed bij mijn leven.
Tenminste vaak wel.
Zondags vind ik het niet zo moeilijk een gelovige te zijn.

Maar als het dan weer maandag wordt…

Wat heeft mijn geloof dan voor betekenis voor mijn leven?
Er is toch niet zoiets als gelovig huiswerk maken, gelovig vakken vullen bij de Jumbo, gelovig voetballen of dansen? Kun je eigenlijk gelovig uitgaan of een feestje vieren of past dat sowieso niet bij elkaar?

Welke rol speelt mijn geloof straks bij de verkiezingen?
Moet ik gewoon op een christelijke partij stemmen, dan hoef ik er zelf niet meer over na te denken. Zij weten wel wat christelijk is. Dus besteed ik mijn geloof-van-elke-dag dan maar aan hen uit.
Maar toch hè, als zij dan voor mijn idee te weinig doen voor het klimaat, kan ik dan ook op een andere partij stemmen.
Of is dat dan weer onchristelijk?
Maar de Heer wil toch ook dat wij goed met de schepping omgaan? Hoe weet ik dan wat ik moet kiezen?

Hoe betrek ik mijn geloof eigenlijk bij de keuzes die ik elke dag moet maken?
Moet ik, omdat ik geloof,
er iets van zeggen als er iemand in mijn klas gepest wordt? Maar als dat nu helemaal niet helpt en het pesten alleen maar erger wordt. Erger nog: als ik dan ook gepest wordt. Moet ik er dan beslist iets van zeggen? Of kan ik ook iets anders doen?
– kun je als gelovige alleen maar naar christelijke muziek luisteren of ook best naar andere? Waar trek je dan de grens?
– beslist iets van mijn geloof zeggen tegen mijn niet gelovige vrienden, welke rol speelt mijn geloof dan in die vriendschap.
– tijdens mijn werk in de afwaskeuken iets zeggen tegen mijn collega’s die stevig lopen te vloeken? Niet fijn, ik zou er eigenlijk iets van willen zeggen. Maar ik durf dat gewoon niet. Ik ben trouwens toch al bang dat het vloeken alleen maar erger wordt als ik er iets van zeg.
Mogen bange gelovigen toch bij Jezus horen?

Zondags gaan geloven en ik best goed samen, maar in de rest van de week vind ik het soms maar lastig!

Is er iets of iemand die me hier kan helpen?
Volgens mij wel!
Kom je zondag luisteren?

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Preken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie