“Keer om!” (Han. 9, 1-22) – Saulus (1)

Wie beschouw je op dit moment als onze grootste tegenstander?
Met onze bedoel ik, ‘ons christenen’ en met de ‘tegenstander’ niet de één of andere bovenaardse macht, maar een medemens met een naam en een adres.
Nu hebben wij in Nederland van niemand iets te vrezen. Je bent hier vrij om christen te zijn Maar toch zijn er mensen in ons land die maar weinig kansen onbenut laten om ons belachelijk te maken. Zij vinden het christelijk geloof achterhaald en als ze eerlijk zijn, de christenen van nu behoorlijk belachelijk omdat zij er nog aan vast houden.

Arjen Lubach is zo’n persoon. Zelf van christelijke komaf, heeft hij radicaal afscheid genomen van zijn roots. En hij kan het niet nalaten om als hij de kans krijgt geloven en God belachelijk te maken.
Hij noemt God bij voorkeur een ‘fantasiewezen’, dat maakt van christenen in zijn ogen al gauw achtergebleven bijgelovige medelanders die je niet te serieus moet nemen.
 
Natuurlijk doet hij ons geen kwaad, maar hij toont ook geen enkel respect voor onze overtuiging. En daarmee bepaalt hij in Nederland wel mede het denkklimaat. In die zin is hij een echte tegenstander van het christelijke geloof en zo ook van ons.
 
Stel je nu eens voor dat Lubach van de ene dag op de andere zou terugkeren naar zijn roots en een overtuigd christen zou worden.
In zijn programma zou blijken dat hij een voortrekker van het christelijke geloof is geworden. Dat zou een enorme verandering zijn en heel veel aandacht trekken!
En -dat ook- veel christenen zouden hier eerst wat wantrouwend tegenover staan omdat zij deze ommezwaai ook niet helemaal kunnen geloven. Ergens zouden ze denken: ‘dit zal wel weer een grap van Lubach zijn!’
Hebben we in het verhaal van Saulus in Handelingen 9 niet met zoiets te maken? Immers een verklaard tegenstander van de eerste christenen. Die -nog heel wat anders dan Lubach- fanatiek de eerste gemeente in Jeruzalem uiteen jaagt en zelfs op zoek gaan naar (gevluchte?) christenen in de buurlanden, verandert in enkele dagen in een voortrekker van het christelijk geloof. Of is hier toch iets anders aan de hand?
 
Zou zoiets echt kunnen gebeuren of komt dit verder eigenlijk nooit voor? Maar dan mag je je ook afvragen wat deze geschiedenis ons nog te zeggen heeft.
 
Zondag verder over de plotselinge omkeer van Saulus en de betekenis hiervan voor ons.

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Preken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie