Coronajournaal #2

Bij zijn afscheid als bijz. hoogleraar Geloofsvernieuwing aan de PThU zei prof. Joep de Hart:  “Gestreamde kerkdiensten voelen voor mensen misschien als Heel Holland Bakt kijken zonder iets te kunnen proeven”. Om in het beeld te blijven: in de oplossing zit de afstand mee ingebakken. De online diensten, het is mooi dat ze er zijn, maar ze kunnen het origineel nooit helemaal vervangen.

Er is hard aan de onlinediensten gewerkt, maar dat wil nog niet zeggen dat ze aan jullie behoeften kunnen voldoen. Laat het ons vooral weten wat die zijn. De komende week gaan we met de visiegroep de visiebesprekingen weer oppakken (a.s. woensdag) dan nemen we jullie inzichten graag mee in het gesprek. Geef eens antwoord op de vraag: ‘waar hebben jullie in deze periode behoefte aan?’

Bij het middageten heb ik de gewoonte om naar oude kloostertraditie een hoofdstukje uit een stichtelijk werk te lezen. Deze weken ben ik het boek ‘Growing Young’ aan het lezen. Een boek over kerken en hun jongeren. In het hoofdstukje ‘Waarom zou je moeite doen? Wat kunnen jongeren dan aan je gemeenteleven toevoegen?’ las ik: (1) meer dienstbaarheid, (2) meer passie, (3) meer innovatie, (4) meer geld en (5) een gezondere gemeente. Ik realiseerde me dat ik -naast wat er niet gebeurde- dit wel heb zien gebeuren het afgelopen jaar. Om nu even een aantal jongeren te noemen: Daan en Niek nemen ons met hun inzet, enthousiasme, kennis van nieuwe technieken aan de hand in de onbekende wereld van de onlinediensten, Mart en Mark zetten hun kennis graag in voor de jongerenpagina op de website, Timo komt met het idee voor een wijkactie, Lotte komt met een voorstel voor de kleuren in ons kerkgebouw en zeven andere jongeren omarmen zonder te klagen een onlinegeloofscursus als het best haalbare alternatief voor live en maken er het beste van.. Dat zijn al drie van de kenmerken. En we mogen best zeggen dat hun inzet (en niet alleen die van hen) ons een hoop geld gescheeld heeft dat zijn er al vier. Hun energie maakt onze inzet allemaal een beetje energieker (en dat is vijf!). Ik wil aan de inzet van anderen niets tekort te doen (er is door meer technici heel veel gedaan en heel veel bedacht), maar zonder de jongeren zouden we het niet gekund hebben. En hun passie en inzet is geweldig. Het is hen niet gauw teveel. Vorige week zaterdagmorgen (!) zaten ze alweer in de kerk om een nieuw idee van hun dominee uit te proberen en het lukte hen ook nog! (zie het kindermoment afgelopen zondag). En dat op een moment dat ik het al opgegeven had.

De afstand aan de andere klant van het scherm maakt ons allemaal een beetje tot toeschouwer en voor we het weten worden we een beetje consument. En ik begrijp heel goed dat je het enthousiasme achter de schermen aan de andere kant van het scherm niet kunt zien. We weten heel goed dat we het als team nooit helemaal goed kunnen doen. want de onlinediensten kunnen de andere niet helemaal vervangen. Daarom mijn oproep: doe met ons mee! Dan raak je er meer bij betrokken en kun je je met je eigen inzichten en ideeën inzetten in ons gemeenteleden. Opbouwende inzichten en ideeën zijn altijd welkom. 

Ik ben benieuwd waar jullie mee komen.

  1. Peter, zeer verhelderend. Het is me nu duidelijk wat je bedoelt te zeggen. Dank voor deze waarneming! Je omschrijft iets…

  2. Dag Wieb, Ik bedoel dat de vraag die jij behandelt (schuldigen, daders, slachtoffers) wanhopig makend is, omdat het paradigma van…

  3. Dag Peter, Dank voor je reactie. Maar kun je hem wat verduidelijken. Je schrijft: “Jouw woorden zijn om wanhopig van…

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in NGK Ermelo met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie