Pinksteren: Zwanger

Een ui ziet er mooier uit!
Wist je niet beter dan zou je zo’n bol weggooien, die lijkt er niet goed uit te zien.
Een wat schilferig, dooiïg bolletje, nog even dan zal het wel helemaal verrot zijn.
Maar wie deze bol nu zou weggooien zou zich ernstig vergissen. Die bol is immers het begin van nieuw leven. Zonder dat je het nu al ziet, schuilt er een belofte in dat onooglijke bolletje: een prachtige bloem, mooi van kleur. In het voorjaar versieren we onze tuinen ermee.
Voor die belofte betalen we grif, want goed beschouwd is het één van de producten waar Nederland over de hele wereld bekend mee is geworden.
Je zou kunnen zeggen dat zo’n bol zwanger is van nieuw leven is.
Elke bol!

Op Pinksterzondag denken we opnieuw terug aan de komst van de Geest naar alle gelovigen toe. Op een gewone morgen in Jeruzalem was zijn komst een sensationeel gebeuren. De stad liep te hoop om het te kunnen zien: storm, vuur en een koor van stemmen in allerlei talen. Stel je het voor in je eigen woonplaats, je was er vast graag bij geweest!

En op deze Pinksterzondag? Wil je er dan ook bij zijn in je eigen kerk, om er maar niets van het gebeuren te hoeven missen? Ik vermoed zomaar dat de meesten van jullie dit als niet zo urgent beleven. Want wat je op die eerste Pinksterdag kon meemaken zul je in onze kerk zeker niet ervaren.
Ja, zelfs niet bij Opwekking.

Is Pinksteren dan niet meer dan een gedenkdag aan wat er ooit eens gebeurde? Ja! Zoals in Jeruzalem toen zullen we het niet snel weer meemaken. En toch is er sindsdien meer veranderd dan je zo op het eerste gezicht zou denken.
Je zou bij jezelf kunnen zeggen: ‘ik slaap op deze Pinksterzondag maar uit!, want ik verwacht er niet zoveel van. Maar dat zou een vergissing zijn. Paulus schrijft daarover in Rom. 8. Hij maakt daar duidelijk dat Pinksteren gaat over een enorme belofte.
Een belofte die je niet vaak genoeg kunt herhalen.

Wees welkom! We beginnen om 10:15 uur via het bekende kanaal.

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Preken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie