Stilstaan – Goede Vrijdag

Een vreemde kilte verdrijft de hitte van de middagzon. De vogels stoppen met zingen. Bloemenkelken vouwen zich dicht alsof de nacht valt. In de schemer wordt het doodstil en dat duurt tot je geen hand meer voor de ogen kunt zien. Het tafereel voor je ogen dat er net nog uit zag als een openbare executie: afschuwelijk maar niet bedreigend, krijgt nu ineens iets dreigends voor iedereen die staat te kijken. Wat wil die plotselinge duisternis zeggen? Is dit het begin van het oordeel over alle toeschouwers? Gaat de hemel wraak nemen op de aarde?

Dan wordt de stilte verscheurd door een stem…

Op Goede Vrijdag 15 april a.s. willen wij als gemeente ook samen stilstaan bij het kruis. Alsof we in de tijd 2000 jaar terugkijken en vanuit onze tijd getuige van het lijden van de Heer Jezus zijn. Hoe beschrijft de evangelist Lukas dit lijden en wat wil hij ons laten zien?

Op Goede Vrijdag 15 april a.s. willen wij als gemeente ook samen stilstaan bij het kruis.

Om 20:00 uur samengekomen in ons kerkgebouw staan we eerst in gedachten stil bij de kruisiging van onze Heer: door te luisteren, te overdenken, te zingen en te bidden. Aansluitend gaan we rond 20:30 uur naar buiten om daar in het donker lijfelijk stil te staan bij een kruis, onze Heer te eren en onszelf te met Hem in zijn lijden te verbinden. Dat is anders dan er alleen aan denken. Wie dat wil kan een bericht aan dat kruis spijkeren of achterlaten in de vuurkorf bij het kruis. Omstreeks 21:00 uur vertrekken we dan in stilte naar onze huizen.

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Preken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie