De ‘Avondmaaltijd’

Wat doe je in onze tijd als je iets van iemand wilt weten?

Je kent de naam, maar niet de persoon. Als je de naam in het zoekvak van een Googlepagina invult, weet je waarschijnlijk al meer. Vervolgens kom je op sociale media nog meer te weten. Maar wat doe je als je iemand echt wil leren kennen? Dan ga je eerst eens samen eten!
Dat is een gewoonte die zeker tweeduizend jaar oud is, ja nog veel ouder denk ik. In mijn voorstelling hebben mensen altijd al met elkaar gegeten op belangrijke momenten in hun leven. Eeuw na eeuw onderstrepen zij de onderlinge band en bijzondere gebeurtenissen met een gezamenlijke maaltijd. Binnen de Joodse traditie was de belangrijkste jaarlijkse maaltijd die met Pesach: het vieren van de bevrijding uit Egypte.

In de tijd van de eerste christenen at men ook vaak samen. Steeds lees je van hen dat ze bij elkaar komen om te eten. Je krijgt de indruk dat de viering van het avondmaal zoals wij die kennen, onderdeel was van een complete maaltijd. Een ‘liefdemaaltijd’ lezen we in Judas, vs. 12, waarbij de gemeenteleden aten van het door iedereen meegebrachte eten. Zo onderstreepten ze nog eens de band met de Heer én met elkaar. In het Nieuwe Testament is zo’n liefdemaaltijd zo gewoon dat deze wel genoemd, maar verder niet uitgelegd wordt. 

Op Witte Donderdag (14 april) willen we de gezamenlijke maaltijd en het avondmaal opnieuw verbinden in een ‘liefdemaaltijd’ naar het voorbeeld van vroeger

In de praktijk van ons kerkelijke leven zijn onze bijzondere maaltijden en het avondmaal van elkaar losgeraakt.
Op Witte Donderdag (14 april) willen we de gezamenlijke maaltijd en het avondmaal opnieuw verbinden in een ‘liefdemaaltijd’ naar het voorbeeld van vroeger. In onderlinge verbondenheid denken we terug aan de maaltijd waarin onze Heer Jezus zijn liefde voor ons mensen vierde met zijn eerste discipelen.

De maaltijd start in ons kerkgebouw om 18:00 uur. De kerk is open vanaf 17:30 uur. We nodigen iedereen uit om iets voor zichzelf en voor een ander te eten mee te nemen. Het is wel belangrijk om je van te voren voor deze maaltijd op te geven, Geef aan met hoeveel personen je komt, zo weten wij hoeveel eters we kunnen verwachten. We hopen je te ontmoeten.

Vul hieronder het aanmeldformulier in

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in NGK Ermelo, Preken met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie