Pasen

“Heb je al gehoord dat afgelopen weekend … overleden is?” Ik hoor de naam van een goede vriendin van vroeger en val stil. Ik had haar jaren niet gezien, maar zoiets had ik absoluut niet verwacht. Ze was energiek, jong (vier jaar jonger dan ik) en nooit ziek. Mijn paasstemming zakt tot ver onder nul. Ik ben helemaal van slag en kan dagen lang maar nauwelijks ergens anders aan denken.

Wat mij nu gebeurt, gebeurt velen op de wereld elke dag weer: mensen worden ongeneeslijk ziek, verongelukken, komen om in een oorlog en wij blijven achter. En de griezel van dit alles is dat je het van een heel stel van hen niet zag aankomen. Op zo’n moment ervaar je vooral je verlies. Waar vind je geloof ergens een plaats in dit soort verliezen?

We beginnen het nieuwe Paasjaar met een gezamenlijk ontbijt vanaf 08:30 uur. Volgens het oude christelijke principe: laat ieder wat voor zichzelf meenemen en voor een ander. Om 10:00 uur gaan we dan verder met de Paasdienst.

Dat is precies de sfeer waarin de mensen rondom de Heer Jezus achterblijven na zijn sterven: verdoofd door de schok proberen ze hun leven weer op te pakken. Kan hun prille geloof in de Heer Jezus dit aan?
Toch wel…, maar het heeft wel hulp nodig. Welke hulp moet je zoeken om na zoiets weer een nieuw begin te maken?

Het thema is “Een nieuw begin!”.

We beginnen het nieuwe Paasjaar met een gezamenlijk ontbijt vanaf 08:30 uur. Volgens het oude christelijke principe: laat ieder wat voor zichzelf meenemen en voor een ander. Om 10:00 uur gaan we dan verder met de Paasdienst.

Deze dienst is een dienst van allen voor allen. Iedere wijk, club, kring of persoon mag een onderdeel voor zijn of haar rekening nemen. Hieronder staat de opzet van de dienst, die zal ik in de loop van de komende week aanpassen, naar gelang er meer duidelijk wordt. Het thema is “Een nieuw begin!”.

Geef je zelf hieronder via de reacties op. Noem, het nummer van het dienstonderdeel en je naam. Overleg gerust even met mij.

Verder wil ik vragen om filmpjes van je zelf (of met anderen samen) te delen waarin je zegt wat je goede voornemens voor het komende Paasjaar zijn.

De Paasdienst van 17 april 2022 – Een Nieuw Begin – Luk. 23:50 – 24:8

1Lezen Paasevangelie Lucas 23:50-24:8 [licht uit, bij klein lampje of telefoon]Ineke Bottinga
2De kaars aansteken van de nieuwe paaskaars, begin van een nieuw jaar in het licht van Christus. [+ een tekst, een lied ]Tom, Jochem en Eelco Starreveld
3Lied: HH 169 Daar juicht een toon
4Gelofte en groet
5Lied: Opw. 832 Jezus Overwinnaar
6Gebed [dank aan God, vergeving en om de komst van de Geest]
7Bijbellezing: Heb. 3:1 [door een kind]Julian Mintjes
8De kijktafelSandra Abee
9Het projectlied Jozef en Benjamin voorinDe kinderen en de kerk
10Bijbeloverdenking (meditatie, sketch, lied, etc.)MrT. filmpje
Wieb (meditatie)
11Stilte en gebed
12Luisterlied (zelf uitzoeken of maken) Jezus Army: Thank you JezusVideo
13Voorbede gemeente en wereld
14Diaconaal doel aankondigen – collecte
15Lofliederen zingen:
Hij leeft (Elly & Rikkert)
Opw. 575 Jezus alleen
U zij de glorie (met orgel en blazers)
16Zegen  [Voor een nieuw jaar in het licht]
De opzet van dienst op 17 april a.s.

Opgaveformulier voor het paasontbijt om 08:30 uur in de kerk

De organisatie wil graag een inschatting van het aantal deelnemers kunnen maken. Sommigen van jullie hebben zich al opgegeven. Wil je als je van plan bent te komen je hieronder opgeven en aangeven met hoeveel personen je komt..

  1. Peter, zeer verhelderend. Het is me nu duidelijk wat je bedoelt te zeggen. Dank voor deze waarneming! Je omschrijft iets…

  2. Dag Wieb, Ik bedoel dat de vraag die jij behandelt (schuldigen, daders, slachtoffers) wanhopig makend is, omdat het paradigma van…

  3. Dag Peter, Dank voor je reactie. Maar kun je hem wat verduidelijken. Je schrijft: “Jouw woorden zijn om wanhopig van…

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Preken met de tags , . Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Pasen

  1. Ik doe wel een meditatie

Geef een reactie