Sterke God! Marcus 1: 21-28

Op zondag 20 februari jl. hebben we Myrthe de Bokx kunnen dopen.
Mooi dat dit kon. net op het moment dat we weer wat lucht krijgen door de versoepelingen van de maatregelen. De aanwezigheid van meer mensen maakt de kerkdienst extra feestelijk.
Toch denk je ook wel: ‘in wat voor wereld is Myrthe geboren?’ Als je even verder dan haar wieg en haar kinderkamer kijkt dan zie je grimmigheid van onze wereld. Myrthe werd geboren tijdens de Coronapandemie, tijdens haar eerste maanden stegen de energieprijzen ongekend snel naar recordhoogte. Even verderop in Europa neemt de spanning rondom Oekraïne nog steeds toe: zal er een oorlog uitbreken? En in de week voor haar doop is het boek van de Nederlands geschiedenis opnieuw geopend bij een aantal inktzwarte bladzijden: het geweld tijdens de oorlog in Indonesië. Dat haar wieg in zo’n wereld staat is niet alleen voor Myrthe het geval; er is geen kind in ons midden geboren of je zou wel iets kunnen noemen dat er net op dat moment aan moeite speelde. Zo is de toestand van onze wereld nu eenmaal.
Voorlopig mag Myrthe, zo is dat gelukkig meestal voor Nederlandse kinderen wel, nog onbewust en onbezorgd verder in haar kindertijd. Maar er komt een moment dat ze haar eigen ervaringen met de donkere kant van deze wereld op zal doen. Het zou toch mooi zijn als ze dat niet hoefde mee te maken en niet hoefde mee te dragen. Wat gun je dat haar en alle andere kinderen! Ja, alle andere mensen! Je hoopt op een invloed die genoeg kracht heeft om de geschiedenis van deze wereld nu eindelijk eens definitief ten goede te keren.

Hoeveel verschil zal haar doop nu voor Myrthe maken? Wat neemt ze ervan mee naar huis? Bescherming van haar leven in onze onzekere wereld? Afweer tegen ziekte, ongeluk en verdriet? Ja om het eens wat breder te vragen: hoeveel verschil maakt jullie doop voor jullie? Merk je dat nu echt in je leven voor elke dag, midden tussen ziekte, dreiging en zorgen? Kan een doop, die de meesten van ons zich niet herinneren, zo’n betekenis hebben in je leven. Meer dan een symbolisch ritueel, waarvan je later de foto’s of de opnamen nog kunt zien?
Maakt dat nu net zoveel verschil als de Heer Jezus maakte toen hij de synagoge van Kafernaüm binnenliep en begon te spreken? Zijn woorden drongen diep in de mensen door en woelden de wereld binnenin hen flink om. En dat maakte onmiddellijk een groot verschil. Mag Myrthe dit nu ook voor haar leven verwachten? En niet alleen Myrthe, maar wij ook?

Ja dat mag je verwachten als je het bijbelgedeelte uit Marcus 1 op je in laat werken. Immers die onreine geest in Kafarnaüm kon niet anders dan zich blootgeven onder de woorden van de Heer Jezus. Die woorden hebben ede kracht van de woorden van God. Als Hij spreekt gebeurt er van alles en begint de omgeving onmiddellijk te veranderen. Dat lezen we ook zo in Heb. 4, 12-13.
Kun je dat nu nog zo zeggen? Beluister hier nog eens de preek of zie hier de dienst (bijbellezing en preek beginnen op 40:05).

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Preken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie