Patstelling en dringende vraag

We zijn dankbaar dat we de afgelopen kerkenraadsvergadering konden beginnen met een aantal nieuwe leden in ons midden. Maar het is ook een feit dat we op de vergaderingen nu al een aantal maanden in gesprek zijn over de invulling van de vacatures die maar blijven. In de wijk Ermelo Zuid-Oost was twee jaar een vacature, nu kunnen we de vacature van de wijk Ermelo Noord-West niet invullen. In de kerkdiensten hebben we ook laten merken dat we nog op zoek zijn naar een ambtsdragers. Dat heeft resultaat gehad, maar niet genoeg.
Maar zijn er dan niet heel veel namen ingeleverd? Nou dat valt steeds niet mee, zoveel wordt er niet gereageerd op onze vraag naar namen. Maar wel was het aantal genoeg om tot een vervulling van de ambten te komen. Echter, iedere naam die genoemd wordt betekent nog niet geschikt of beschikbaar. Daarom vallen er ook weer veel namen af en blijft er dus een vacature.

We komen zo langzamerhand in een patstelling terecht. Er liggen al concrete plannen op tafel om het werk dan maar anders te organiseren op een manier die minder ambtsdragers vraagt. Maar de meerderheid van de kerkenraad wil die weg eigenlijk nog niet inslaan. Maar ook lijkt het niet zoveel nut te hebben jullie als gemeente nu nóg een keer dringend te vragen om een plaats in de kerkenraad te overwegen of namen aan te reiken van gemeenteleden die beschikbaar of geschikt zijn. We hebben de namen nu wel in beeld denken we.

Maar voordat we nu zelf met alternatieve plannen komen, willen we nog een keer een tussenstap zetten en eerst jullie medewerking nog eens vragen. Denk met ons mee! Is er een manier waarop we de drempel, die het ambt nu voor sommigen heeft, lager kunnen maken? Zijn er manieren om het werk anders in te richten? Zijn er bezwaren die overwonnen kunnen worden? Kortom, we zijn op zoek naar wijsheid uit de gemeente. Zien jullie wegen waar wij die niet zien?
Op 22 februari is de eerstvolgende kerkenraadsvergadering. Het zou mooi zijn als we dan een aantal concrete ideeën vanuit de gemeente konden meenemen onze vergadering in. Daarom mail, app of probeer ons in de wandelgangen -voor zover die er zijn- even aan te spreken en geef ons jullie kijk op deze kwestie. Idee is misschien om een van de komende zondagen in de wijken met elkaar een kop koffie te drinken en eens het gesprek aan te gaan hoe we kunnen komen tot een goede voortzetting van het kerkenraadswerk. We horen graag wat die gesprekken hebben opgeleverd. En niet het minst belangrijk: willen jullie met ons meebidden om wijsheid?

Namens de kerkenraad,

ds. Wieb Dijksterhuis

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in NGK Ermelo. Bookmark de permalink.

Geef een reactie