Het verhaal van de BOOG

Wonen onze kleinkinderen straks in Harderwijk aan Zee?
Of maken ze – nog erger- vanuit de kustplaats Enschede een boottochtje naar het eiland Harderwijk? Daarvandaan kun je namelijk het verdronken land van Ermelo en Putten zien.
Aan het einde van de eeuw zou de waterspiegel immers veel hoger kunnen staan dan nu.
Een belangrijke consequentie van de klimaatcrisis.
Heeft de geschiedenis van Noach en de Zondvloed iets aan ons te zeggen als het hier om gaat?

Of is het een achterhaald verhaal?
Wij kunnen ons immers niet voorstellen dat dit werkelijk zo gegaan is.
Er zijn zoveel vragen bij te stellen! Hoe kan de hele wereld overstromen? Pasten alle dieren in de ark? Hoe kun je een jaar lang met zoveel dieren in de ark overleven? Heb je alle ruimte in een boot van 150 bij 25 bij 15 (lxbxh) alleen al niet nodig voor alle voedsel die deze dieren in leven moet houden. Zijn er ooit wereldwijd bewijzen voor zo’n overstroming gevonden? En is er wel eens iets van die boot (de Ark) teruggevonden?

Ik heb als jongere spannende boeken gelezen over expedities naar het Araratgebergte, waar in een gletsjer resten van de Ark gevonden zouden zijn. Later nog documentaires van National Geographic gezien over de enorme ankerstenen van de Ark. En er is ook nog het destijds in christelijke kringen bekende boek van prof. A. Rehwinkel, De Zondvloed dat op al deze vragen een antwoord wil geven. Kom je daar nu verder mee?

En dan nog eens al die andere vloedverhalen die uit de oertijd van het Midden-Oosten stammen! Zijn deze mythische verhalen de voorlopers van ons (mythische) zondvloedverhaal? Of laat de verspreiding van zulke verhalen juist zien dat er wel zoiets gebeurd moet zijn?

De belangrijkste vraag is voor mij toch de volgende. Wat is nu eigenlijk de boodschap van deze zondvloedgeschiedenis voor christenen in de 21e eeuw? Wat zegt dit over onze God? Pas maar op het oordeel komt zeker (vgl. 2 Petrus 3)!? Ik wil jullie voorstellen een andere titel boven dit verhaal te zetten. Niet langer te spreken over ‘het verhaal van de Zondvloed’, maar over ‘het verhaal van de Boog’. Zondag zal ik uitleggen waarom. Wees welkom in de dienst (vanaf 10.00 uur aan de Van Beekweg in Ermelo, meld je daarvoor wel aan!) of kijk zondag mee via deze link. Tot zondag!

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Preken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie