In de put – Jeremia 38

De voormalig Amerikaanse president Trump denkt nog deze zomer terug te kunnen komen in het Witte Huis als de werkelijke president van de VS. Hij zei dat op de Republikeinse Partijconventie in Greenville, North Carolina op 5 juni  2021. Immers zo is hij van mening: de huidige president Joe Biden is via ‘de grootste misdaad van de eeuw’ president geworden.
De partijconventie moet nog gevolgd worden door een reeks grote bijeenkomsten waar Trump op de agenda staat als de ‘ECHTE president van de VS’. Het was deze week te lezen in het buitenlandcommentaar van Jan van Benthem in het Nederlands Dagblad.

Ik kan somber worden van zulke berichten. Immers, dit zijn niet de verwarde opmerkingen van een outsider in de Amerikaanse politiek, dit komt uit de toespraak van een vooraanstaand lid van één van de grote politieke partijen in de VS: de Republikeinse.
En dit is maar niet het bittere verhaal van de verliezer van de laatste presidentsverkiezingen tegen een journalist van het een of andere obscure blad, maar in het openbaar uitgesproken op het belangrijkste podium van deze partij. En het wordt niet weersproken.

En dat, terwijl ik weet dat niet alleen deze partij maar zelfs juist deze ex-president gesteund wordt door een hele grote groep witte christenen in de Verenigde Staten. 
Maar dit zijn toch leugens, we hebben deze ex-president allemaal in actie gezien! Hoe kunnen zij deze leugens dan steunen? Daar kun je een heel verhaal op loslaten, maar het griezelige is dat je de morele keuzes van wie toch je broeders en zusters in de Verenigde Staten zijn, niet meer begrijpt.

Dat vind ik eng, las je je ‘eigen mensen’ niet meer begrijpt. Dat ik een president als Joe Biden, die toch ook thema’s steunt waar ik minder gelukkig van wordt, echt veel beter aanvoel dan een president die toch zegt voor orthodoxe waarden op te komen. Je zou aan jezelf gaan twijfelen.

En helaas is het niet de ver van ons bed show, al lijkt dit gebeuren verder niet door andere nieuwsmedia in Nederland opgepikt worden, terwijl in de VS oud-president Obama dit meende te moeten weerspreken. 

Zijn de Nederlandse media op een valse manier gerust? Immers ook in Nederland speelt dit. In De Ongelooflijke Podcast (een podcast van de EO over ontwikkelingen op geloofsgebied), van 2 juni jl. was de onderzoeksjournalist Sander Rietveld te gast die het boek ‘Nieuwe Kruisvaders’ schreef. Daarin beschrijft hij hoe FvD leider Thierry Baudet en PVV-leider Geert Wilders vaak naar orthodoxe christenen lonken. Hij vraagt zich af of zij in Nederland voor elkaar kunnen krijgen wat Donald Trump in de VS deed: een innige verstrengeling creëren tussen radicaal populisme en christendom. Hij sluit het niet uit.

En daarmee is het ook onze zaak. Hoe moet je omgaan met mensen die je als je broeders en zusters beschouwt, maar van wie je de morele opvattingen niet meer begrijpt? Het is natuurlijk heel erg als christenen onderling verdeeld raken.

Dat was in Jeremia’s tijd ook zo. Daar is de kloof tussen de boodschap die Jeremia brengt in de naam van de Heer en wat zijn volksgenoten willen horen zo groot dat sommigen hem wel kunnen vermoorden.
Niemand -zelfs de koning niet- houdt hen tegen. Ze grijpen de gelegenheid aan om de profeet uit de weg te ruimen.
En zo vindt Jeremia zichzelf terug in het slijk op de bodem van een van de waterkelders onder Jeruzalem. ‘Gods stem’ weggewerkt en ten dode opgeschreven in Jeruzalem. Je zou er depressief van worden.

Zondag gaat het over Jeremia 38. Over in de put zitten en er zelf niet meer uit kunnen komen. Heeft dat iets over de ontwikkelingen in onze samenleving te zeggen?

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Preken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie