‘Jesus was here!’ – Joh. 2 1-12

Het ‘Stokje van Dijksterhuis’

Wat staat daar nu op de foto?
Jullie zien een stuk PVC-buis met daarop rubber antislip doppen. En dat is ook waar, want dat is het. Maar ik zie mijn vaders werkethos. Want het stokje is van mijn vader, speciaal voor hem gemaakt om mee te typen. Door zijn handicap kon hij alleen met zulke stokjes typen. En dat deed hij dan ook van ‘s morgens tot ‘s avonds halftien. Ik zou de letters niet willen tellen die hij hier tijdens zijn leven mee getypt heeft. Handicap of niet, mijn vader was een harde werker. Dat was zo zijn aard. Voor mij staat dit stokje voor: ‘altijd maar door gaan ondanks een handicap’.

Het één kan symbool staan voor het andere. Er zijn symbolen die wij in onze cultuur allemaal herkennen. Zo staan slingers voor feest, de kleur rood voor de liefde of voor ‘pas op!’ en groen voor veilig.

Toen onze Heer Jezus bij ons op aarde woonde, maakte ook hij gebruik van symbolen. ‘Tekenen’ noemt Johannes ze in het evangelie van Johannes. Maar het zijn symbolen die wij nog niet direct herkennen en moeten leren lezen. Want deze horen niet bij onze cultuur of die van de Joden in de 1e eeuw, maar bij het aanstaande Koninkrijk van God. Het is met de symbolen van de Heer Jezus net als met de verkeersborden van een ver buitenland: je moet ze eerst leren voordat je begrijpt waar ze voor staan.

Waar staan die 600 flessen wijn in Johannes 2 nu eigenlijk voor?

Ze zijn voor ons allemaal een overweldigend symbool van de goedheid van de Heer Jezus. Zelfs wanneer Hij niet voor dat doel op een bruiloft is, is de nasmaak van zijn aanwezigheid alleen maar goed. Voor zijn leerlingen is dit een symbool om niet te klein van de Heer Jezus te denken. Dus zoals zijn moeder Maria tegen de bedienden het feest zegt: ‘Doe maar wat hij jullie zegt, wat het ook is.’ (5). Iedere leerling van Jezus, ook die van nu, zou dat in de oren moeten knopen. Jezus’ weg waarop wij Hem volgens is vaak veel verrassender en wonderlijker dan we ooit hadden kunnen denken.

De preek is hier nog eens te beluisteren. De dienst is hier en hier in zijn geheel te zien.

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Preken met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie