Love = 4Ever (1 Kor. 13)

Liefde is voor altijd.
Als we op Eeuwigheidszondag terugdenken aan onze geliefden is dat direct helemaal duidelijk.
Onze geliefde is uit onze belevingswereld vertrokken, maar onze liefde blijft.
Sterker dan dat, als elastiek door de afstand uitgereikt staat er zoveel spanning op dat het ons pijn doet. Nóg meer dan toen je geliefde er nog was, eist ze schrijnend je aandacht op.
‘Liefde is sterk als de dood’, schrijft de auteur van Hooglied (3,8). Ja dat herkennen we, als ze eenmaal wakker is geworden is ze bijna onweerstaanbaar. Maar als de dag van ons gezamenlijke leven voorbij is -zo kort voelt het soms- en je geliefde is gaan slapen, blijft de liefde wakker.
Uit ervaring weten we: ‘de liefde is zelfs sterker dan de dood.’
Liefde laat zich niet zomaar uitgummen.
De conclusie van dit deel van de brief van Paulus, kunnen we zó op onze gevoelens toepassen: de liefde blijft voor altijd.
Love = 4Ever.

Maar het meeste uit dit gedeelte van deze brief, past helemaal niet bij onze liefde.
Wij kennen allemaal de kracht van de liefde.
Voor onze geliefde, maar ook voor onze dierbaren.
De kennismaking met déze liefde blijft je voor altijd bij: zo sterk!
Er zijn bibliotheken vol boeken over geschreven en kasten vol muziek over gecomponeerd. Zo indrukwekkend is deze liefde, zo schrijnend als ze beschadigd raakt.
Maar nóg groter is wat Paulus in dit hoofdstuk probeert te beschrijven.
Anders en toch een enorme belofte.

Op Eeuwigheidszondag buigen we ons over dit zo mooie en zo bekende gedeelte van deze brief. Vraag je eens af hoe jij dit altijd begrepen hebt.
Via het bekende kanaal, is de dienst nu terug te zien. “Liefde is de overtreffende trap van Love!”, kun je je daar iets bij voorstellen?

Nog eens de namen van vanmorgen zien? Volg de onderstaande link:
https://www.mentimeter.com/s/16760687ec5e7b57762421a28f29ed78/8a21076e056e

  1. Peter, zeer verhelderend. Het is me nu duidelijk wat je bedoelt te zeggen. Dank voor deze waarneming! Je omschrijft iets…

  2. Dag Wieb, Ik bedoel dat de vraag die jij behandelt (schuldigen, daders, slachtoffers) wanhopig makend is, omdat het paradigma van…

  3. Dag Peter, Dank voor je reactie. Maar kun je hem wat verduidelijken. Je schrijft: “Jouw woorden zijn om wanhopig van…

  4. Mooi geschreven, Wieb. Maar jouw woorden zijn ook om wanhopig van te worden. De diepste kern van verlaten van de…

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Preken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie