Oordeel! – Mat. 25, 31v – Michazondag

Op dit moment ben ik nog met heel andere zaken bezig. We bereiden ons immers voor op het afscheid van Stijn. Toch gaan we komende zondag -hoe vreemd ook zonder Stijn- verder met onze diensten.

In de serie: ‘Jezus’ macht’ deze zondag de tweede preek. Die valt samen met Michazondag.
Voordat je verder gaat, lees de tekst (Mat. 25: 31-46) eens (in welke vertaling ook) of beluister de tekst.
Als je nog op de basisschool zit of op het voorgezet onderwijs ga, dan naar de eerste sheet van de mentimeterpagina en vul in in welke volgorde jij de mensen het liefst zou helpen. Wie het liefst en met wie wacht je liever even?
Als je ouder bent ga dan naar de tweede sheet en geef daar je volgorde aan.

Ik heb zo’n idee welke bovenaan of onderaan komen te staan, ik ben benieuwd of dat klopt.

Deze keer een heel duidelijke tekst, dat dacht ik tenminste. En toch naarmate je de woorden vaker leest komen er meer vragen boven. Voor mij is het een tekstgedeelte dat een dubbel gevoel oproept: ik ben blij en bezorgd tegelijk als ik het lees. Soms meer het het ene, dan weer meer het andere.

Een enorme opluchting is het voor mij dat de Heer Jezus oog heeft voor de kwetsbaren in deze wereld. Meer dan de machthebbers van onze wereld trekt Hij zich hun lot aan. Die beelden die pijn doen aan onze ogen, doen Hem ook pijn. De verhalen waar je maag van omdraait, roepen ook bij Hem afschuw op. Er is hoop voor deze wereld: kampen zoals op Lesbos zullen niet blijven, aan slavenwerk zoals in de goudmijnen van Afrika komt een einde en de ten hemelschreiende taferelen in een land als Syrië of een land als Libië zullen ooit eens voorbij zijn. Ooit wordt er recht gedaan, ook daar waar wij het verschil niet kunnen of durven maken.

Maar het maakt me ook steeds weer bezorgd. Want in deze tekst komt niet alleen het grote onrecht in beeld maar ook de veel kleinere nalatigheid. Ik lees over mensen die ik in Harderwijk tegenkom: zieken, daklozen en asielzoekers. Dit gaat niet alleen over onrecht ver weg, maar over medemensen dichtbij. Maar wat heeft deze tekst mij dan te zeggen? Aan welke kant van de Heer Jezus zou ik terecht komen?

Nog dichterbij komt het als ik geholpen door de site bij Michazondag, ga nadenken over de redenen waarom mensen op straat terecht komen, willen vluchten uit slavernij en dus asielzoeker in ons land worden en van veel te weinig rond moeten komen. In hoeverre is mijn gedrag de oorzaak van hun situatie?

Kortom, een hoop om over na te te denken. Wees welkom zondag in de kerk (wel even aanmelden) of voor het scherm. We beginnen zoals gewoonlijk om 10:15 uur.

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Preken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie