de Stralende Werkelijkheid – Mat. 17, 1-13 – Jezus’ macht (1)

De luchten zijn grijs, het waait, de bladeren vallen van de bomen en het wordt steeds eerder donker: de herfst is begonnen. We gaan de donkere tijd van het jaar in.
In Schotland is de herfst nog grauwer dan bij ons: meer regen en zeker ook meer mist. Mijn broer heeft een tijd in Schotland gewoond, in de stad Edinburgh. In de herfst belde hij naar ons: ‘Help, schijnt bij jullie de zon nog wel eens?’ Ik kon hem geruststellen.
Wat verwacht je dan als je in de herfst naar Schotland gaat? Niet dat daar de zon uitbundig zal schijnen. Op een zwaarbewolkte dag stapte ik in het vliegtuig -het was nog een andere tijd- naar Edinburgh en ik verwachtte in een mogelijk nog zwaarder bewolkter Edinburgh weer uit te stappen.
Het was een enorme verrassing voor me me toen ons vliegtuig door een gat in de wolken -waardoor ik beneden me zo ongeveer heel Nederland kon zien liggen- ineens het volle zonlicht binnenvloog. Boven de wolken scheen de zon als op een stralende zomerdag. Na weken bewolking en regen was dat niet alleen een mooi gezicht maar ook een geweldig goed gevoel. Natuurlijk wist ik dit wel: achter de wolken schijnt immers de zon, maar nu ervoer ik de zonnestralen ook volop. En dat is toch veel meer dan het alleen weten.

Petrus dacht dat hij met zijn Heer Jezus een zonnige toekomst tegemoet ging. Hij was er immers van overtuigd geraakt dat zijn meester de Messias is. Hij verwacht als één van de getrouwen van de Messias een mooie toekomst in Israël. Tot zijn verbijstering begint zijn meester er juist op dat hoogtepunt over dat hij binnenkort moet lijden en daarna zal sterven in Jeruzalem, de hoofdstad van Israël (16,21).
Petrus barst bijna van verontwaardiging: ‘maar dat zal niet gebeuren’. Hoe kán zijn meester zulke dingen zeggen. Hij begint fel tegen Jezus opmerkingen te ageren. Hij roept God er zelfs bij. Maar zijn meester is helemaal niet blij met Petrus’ vroomheid. Hij noemt die satanisch. en zegt dan tegen al zijn leerlingen: ‘Wie mij wil volgen, moet van zijn eigen belang afzien en bereid zijn het lijden te aanvaarden’. Schokkend! Is dat hun toekomstverwachting?

Is er dan geen enkel licht aan het einde van de tunnel? Nou…, de meester eindigt met een raadselachtige uitspraak. Sommigen van jullie zullen nog voor hun dood de Messias in zijn Koninkrijk zien komen met alle indrukwekkende pracht en praal die daar bijhoort. Wat bedoelt de meester hier eigenlijk?

Deze zondag ging het over de stralende werkelijkheid van de Heer, zichtbaar voor iedereen die Hij het wil laten zien. Wie het wil kan de dienst nog eens terugkijken (de preek begint op 25:31). Ook is de dienst nog eens te beluisteren.

Volgende zondag: ‘Jezus spreekt recht’ (Mat. 25, 31-40)


Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Preken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie