‘In vertrouwen’ – Mat. 25, 14-30 – Gods Nieuwe wereld (3)

In de derde gelijkenis over Gods Nieuwe wereld lijkt het over beloning en straf te gaan.

Na de toegang tot -, de toekomst van-, nu onze medewerking aan het Koninkrijk van God en de beoordeling daarvan. 

Dit is een verhaal voor ondernemende mensen. En dat is precies waarom ik er een hekel aan heb. Want dit zie ik al zoveel om me heen: de mensen die het maken in het leven krijgen alles, maar de mensen die dat niet lukt dreigen alles te verliezen. Is het Koninkrijk voor God dan ook al alleen voor de succesvolle mensen? (Volg de link verderop: daar kun je een vraag beantwoorden)

De ondernemers onder de gelovigen zullen hier de uitdaging wel van inzien, maar de mensen die niet zo in elkaar zitten krijgen hier toch de kriebels van!

Vreemd is wel dat terwijl je eerst gehoord heb dat de toegang tot Gods Nieuwe Wereld niet van jouw werk afhangt; je kunt op het laatst binnenkomen en toch ook de volle beloning krijgen (zoals toen in de wijngaard);je vervolgens keert dat je de Heer Jezus nodig hebt om het Koninkrijk binnen te komen: je moet niet te laat zijn en Hem missen als Hij op weg gaat naar zijn Koninkrijk; je nu de boodschap lijkt te krijgen dat je het wel moet verdienen. Wat is hiervan de boodschap voor ons?

Welke indruk maakt deze gelijkenis in Mat. 25, 14-30 op jou. Vul dat eens in op de pagina achter deze link.

Met de pagina hierboven is het niet helemaal goed gegaan: het was de bedoeling met een paar (=2) aan te geven wat je van de gelijkenis vindt. Maar de meesten die reageerden deden dit met een veel langer verhaal. Dat krijg je een heel vreemde Wordcloud. Wel was duidelijk dat een heel aantal het dilemma wel herkende.

De preek is hier nog eens te lezen en ook kun je de dienst terugzien.

Mocht je willen reageren? Doe dat gerust. Persoonlijk op mijn e-mailadres of anders hieronder. Ik kreeg uit de reacties de indruk dat sommigen van jullie nog op de vorige preek wilden reageren. Voel je vrij dat hier ook te doen.

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Preken. Bookmark de permalink.

Geef een reactie