Zondag 12 juli: Salomo (1) ‘Goochem’

Salomo’s wijsheid is het onderwerp voor deze zondag (1 Kon. 3, 5-28).
Een mooie en boeiende geschiedenis, dat zeker. 
Als verhaal hoor ik het graag nog een keer!
Maar dit verhaal heeft ook wel iets legendarisch. 
Koning Salomo, Suleiman noemen ze hem in het Midden-Oosten, met zijn grote wijsheid, zijn enorme harem van wel duizend vrouwen en zijn onovertroffen rijkdom.

Het ademt de sfeer van Duizend-en-één nacht, de oosterse verhalen bundel van Sjeherazade, die duizend-en-één verhalen vertelt om in leven te blijven.
Daarin komen ook machtige vorsten, grote paleizen, onmetelijke rijkdom en wrede oordelen voor. Daar zit koning Salomo met zijn harem, zijn paleizen, zijn goud en zijn wrede oordeel over het kind (Breng mij een zwaard.’ …‘Snijdt het levende kind in tweeën en geef hun ieder de helft.’ ) toch dichtbij!

Wat vertelt zo’n verhaal ons over God? Is Salomo’s wijsheid ook ná zijn tijd nog belangrijk voor ons? In het licht van de 21e eeuwse wetenschap en techniek?
Het staat er wel! Maar kán dat wel?
Ik zal je zoveel wijsheid en onderscheidingsvermogen schenken dat je iedereen vóór jou en na jou overtreft.” zegt de Heer God hem (12).

Is het werkelijk? Is Salomo’s wijsheid groter dan die van onze vooraanstaande wetenschappers? Wat wil de Heer ons met deze geschiedenis zeggen voor ónze tijd?

Je kunt het nog eens zien via de link op Kerkdienst Gemist. Van deze preek is geen uitgeschreven tekst meer te lezen, wel een schets.

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Preken. Bookmark de permalink.

Geef een reactie