‘Praten over preken’

Ik probeerde wel te luisteren, maar de woorden gingen geheel over mijn hoofd heen. Hoe ik mijn best ook deed die zondag, het lukte me niet de aansluiting te vinden.
Eenmaal thuis waren de anderen enthousiast: ‘Wat een preek! Zelden zoiets gehoord!’ Wonderlijk, hoe je dezelfde preek zo verschillende kunt ervaren.

Kennelijk speel je als hoorder ook een belangrijke rol in het tot stand komen van de prediking. Dit zinnetje zet je misschien even aan het denken. De prediking is toch de taak van de dominee? Ja die speelt beslist een belangrijke rol, maar niet alleen de predikant.

De onderzoeker Hanneke Schaap-Jonker kwam in 2008 zelfs tot de conclusie:
“De mate waarin en wijze waarop de preek betekenisvol is, wordt voor ongeveer 50% bepaald door het godsbeeld en de stemming van de hoorders.”

50%! De (af)stemming van de hoorder is dus van het grootste belang.  Zonder dat is er geen ontvangst. Zo was dat vroeger met de radio-ontvangst, zo is dat nu nog altijd met het luisteren naar een spreker. Sta je niet goed op elkaar afgesteld dan is er geen of een slechte ontvangst.

Alle reden om van elkaar op de hoogte te blijven. Wat zou ik graag met mijn preken willen bereiken en wat verwachten jullie ervan? Goed idee om daar met elkaar over bij te praten. De komende maanden organiseren we daarom in iedere wijk bijeenkomsten met de titel ‘Praten over preken’. Binnenkort ontvangen jullie een uitnodiging. Ik zie naar de ontmoeting uit: een mooie gelegenheid om opnieuw op elkaar af te stemmen.

ds. Wieb Dijksterhuis

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in NGK Ermelo. Bookmark de permalink.

Geef een reactie