Zondag a.s. ‘Muren’

De muren van Jericho vallen zomaar om.
Vroeger vond ik dit een heel spannend verhaal, maar nu ben ik er verlegen mee!

Toen ik klein was zag ik vooral de stad Jericho met dikke muren en zware poorten. Zijn die eenmaal dicht dan komt er niemand meer in. Onneembaar is de stad voor het leger van Israël.
Maar dat hoeft helemaal niets te doen, want de Heer blaast die muren eenvoudig voor hen omver. En dan is de stad zonder slag of stoot van hen.
Een mooi verhaal, apart en indrukwekkend. De Heer is de sterker dan de sterkste muur. Wie op Hem vertrouwt springt a.h.w. met Hem over muren die mensen bouwen.

Tegenwoordig ben ik verlegen met dit verhaal. Want het heeft een uiterst scherpe rand. Want ondanks dat de stad hen in de schoot geworpen wordt, deelt Israël wel degelijk klappen uit: vrouwen, kinderen, ouden van dagen ze moeten er allemaal aan geloven. Aan welke kant van het recht staat onze God eigenlijk? We kennen in onze wereldsamenleving een aantal afschuwelijke voorbeelden van volkermoord. Roept onze God hier nu tot genocide op? Wat kan deze geschiedenis nu voor ons betekenen?

Lees de preek nog eens of beluister die. De presentatie is hier te zien.

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Preken. Bookmark de permalink.

Geef een reactie