‘Luisteren!’ Zondag 15-9

“Je moet niet alleen luisteren naar Gods woorden,
maar ook doen wat God van je vraagt.”

(Jakobus 1:22, Bijbel in Gewone Taal)

‘Natuurlijk!’, denk je misschien, ‘dat spreekt nog al vanzelf!’
Ik verwacht eigenlijk dat we er in onze gemeente allemaal wel zo tegen aankijken.
En toch, geloven we dit of denken we dat we dit geloven? Dat is een vraag die ik jullie en mezelf deze dag nadrukkelijk willen stellen. Je kunt immers vanzelfsprekend iets aannemen totdat je er over na gaat denken” ‘denk ik dit echt?’ of ‘doe ik dit echt?’
Echt luisteren vraagt namenlijk geduld en ruimte. Echt luisteren is dan ook heel verrassend. Komt het daar ook van? Komende zondag wil ik jullie daar een verhaal over vertellen. Ik ben benieuwd of jullie het herkennen.
Nu alvast een aantal vragen om vóór zondag over na te denken. Ik hoorde ze onlangs in een andere kerkdienst en ze passen prima bij ons thema ‘luisteren’.

  1. Denk eens terug aan een moment in ons ‘kerk-zijn’ waarop je het gevoel kreeg: ‘zo moet de kerk zijn!’ Vertel het ons ook eens!
  2. Wat denk je, hoe zouden we meer van die momenten kunnen krijgen?
  3. Stel je voor dat we als gemeente helemaal opnieuw zouden beginnen. Wat zou jij dan als eerste gaan doen?

Over deze vragen zullen we zondag ook verder met elkaar doorpraten. Dat doen we in het licht wat we ieder persoonlijk van God geleerd hebben. Immers, als het goed is, spreekt Hij volop mee in wat wij graag willen. Het luisteren naar elkaar is dus eigenlijk hetzelfde als ‘samen luisteren naar God.’

Tot slot dan deze vraag: kun je in één woord weergeven hoe je het komende jaar wilt bijdragen aan ons gemeenteleven?

Hier is de hele preek te lezen en de presentatie te zien. Een geluidsopname is hier te beluisteren.

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Preken. Bookmark de permalink.

Geef een reactie