Thema 9: ‘Hier bouwt…de Heer’

De afgelopen maanden is het in onze themadiensten over de vrucht van de Geest gegaan. Deze karaktertrekken staan niet op zichzelf, ze zijn voorwaarde voor ‘gemeente-zijn‘.
In de dienst van de komende zondag keren we terug naar de constructie van de gemeente.

Vorig jaar zijn we onze themaserie ‘Een levende gemeente’ begonnen met twee diensten over ‘gemeente-zijn’. De eerste stipte aan dat ‘Samen geloven’ helemaal niet zo in onze tijd past en bij nader inzien van nature ook niet zo bij ons zelf (1 Thess. 1). Dit vraagt van ons -en daar ging de tweede dienst over- dat we klein kunnen zijn, d.w.z. dat we ons kunnen ‘voegen’, zonder ons ego voorop te zetten. Anders zullen we nooit een gemeente kunnen zijn (Luk 9, 46 e.v.).
Om dat te kunnen hebben we de ‘vrucht van de Geest nodig’ (Gal. 5, 13-26), die worden zichtbaar in een aantal karaktertrekken waaronder: vertrouwen, mildheid, zelfbeheersing, vredelievendheid en geduld. Naast nog andere zijn die belangrijk om met anderen te kunnen samenleven. We hoeven die ons niet zelf eigen te maken, ze zijn een belofte die met de Geest meekomen. We moeten ze leren ontvangen en te gebruiken.

Zondag keren we weer terug naar de gemeente. We ontdekken dat we ons op een bouwterrein bevinden tussen de stenen en een gebouw in aanbouw. Er wordt hier een geestelijk huis gebouwd. De Heer is zowel opdrachtgever als architekt als hoofduitvoerder als belangrijk bouwmateriaal. Je kunt er over lezen in 1 Pet. 2, 4-10. Voor de geadresseerden van toen was dat een wonderlijke boodschap. De eerste christenen woonden nl. verspreid over groot gebied. Petrus roept ze op een eenheid te vormen, zoals het volk van God dat altijd al was. Ze worden opgeroepen met elkaar een nieuwe tempel te vormen waarin de Geest van God woont en waar offers worden gebracht die voor de Heer Jezus acceptabel zijn.

Het verschil met de eerdere tempels is dat zij die niet zelf hoeven te bouwen, maar dat ze opgeroepen worden zich samen met de anderen tot een tempel te laten bouwen. Een geestelijke tempel weliswaar maar toch heel tastbaar. En dat is geen onmogelijke opdracht omdat de Heer zelf de bouwmeester en ook het belangrijkste bouwmateriaal is. Immers hier bouwt de Heer!
Lees hier de preek nog eens of beluister die. De presentatie is hier te zien.

Download hier de gesprekshandleiding

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Jaarthema 2018, Preken. Bookmark de permalink.

Geef een reactie