Pasen en nu…(2)? Wie zorgt er voor het eten?

‘Wie zorgt er bij jullie thuis voor het eten?’
Is het altijd dezelfde persoon of zijn er meer die daarvoor zorgen?
En hoe is het geregeld bij de mensen die op kamers wonen? Zorg je zelf voor je eten of eet je samen met je huisgenoten?

Misschien vind je het niet iets om het in een kerkdienst over te hebben, maar het is toch een belangrijke vraag. Want als dat niet goed geregeld is en je een kerkdienst bezoekt zonder veel gegeten te hebben, kan de trek die je hebt behoorlijk in de weg gaan zitten. Waarschijnlijk ben je dan vooral daar mee bezig en ontgaat je veel van wat er verder gebeurt.

Iedereen heeft eten nodig. En die zorg om het eten en al het verdere dat we voor ons leven nodig hebben, kan veel andere zaken in de weg gaan staan. Dingen die we misschien wel willen maar denken niet te kunnen omdat we voor het eten moeten zorgen. Onze tijd, onze energie en niet te vergeten ons geld zijn al op voordat we aan die andere dingen toekomen.
Ook de Heer Jezus zet een maaltijd centraal in ons geloofsleven, de maaltijd die wij het Heilig Avondmaal zijn gaan noemen. Onze Heer dringt daarop aan: ‘Doe dit..!’

Zondag vieren we met elkaar het Avondmaal. Maar kan deze -toch symbolische- maaltijd dan betekenis voor onze andere, dagelijkse, maaltijden hebben? Verandert het de manier waarop we nu in het leven staan en vergroot het de mogelijkheden die we nu hebben?

In Joh, 21, 9-14 gaat het over eten en wie daarvoor zorgt. Beluister de preek nog eens of lees die nog eens na. De presentatie bij de preek is ook te downloaden.

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Preken. Bookmark de permalink.

Geef een reactie