Themazondag 8: ‘Geduld’

‘Geduld is een schone zaak’, zo wil het spreekwoord.

Ja het is iets dat je zou willen hebben, maar waar het nogal eens aan ontbreekt is onze ervaring. Weer zien we het eerder als karaktertrek dan als iets waarin je jezelf kunt oefenen.
Op onze achtste themazondag komt geduld als voorlopig laatste aspect van de vrucht van de Geest aan de orde. Dat betekent dat ook deze -in onze ogen karaktertrek- ons door de Geest aangeven wordt als eigenschap die een christen nodig heeft. Geduld is voor ons kennelijk belangrijk.

Dat geduld prettig is, daar zijn we het allemaal wel over eens. Het is ontzettend fijn als iemand geduld met je heeft. In een tijd van snelle oordelen en korte lontjes is dat een weldaad. Geduld maakt dat je nog eens bij elkaar kunt terugkomen en dat je nog een kans krijgt.

Maar in een gemeente is geduld met elkaar ook noodzakelijk om te kunnen samenleven. Immers als je ons met al onze menselijkheid samen brengt moeten we elkaar leren dulden. ‘Je kunt wel zien dat ze verlossing nodig hebben’, gaf iemand ooit eens als antwoord aan iemand die klaagde over het peil van het gemeenteleven.

Maar gelukkig hoeven we dit geduld niet ergens uit onszelf op te delven, geduld begint bij God. De preek is hier na lezen en hier te beluisteren

Handreiking voor een gesprek
Om het gesprek te bevorderen is ook deze keer hier een gesprekshandreiking te downloaden.

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Jaarthema 2018, Preken, Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie