‘Hoor ik er wel bij?’ FAQ 2

De meeste websites kennen een pagina waar op ‘vaker gestelde vragen’ (Frequently Asked Questions) een antwoord wordt gegeven. Zo zijn FAQ-diensten kerkdiensten waarin op vragen wordt ingegaan die regelmatig in het midden van de gemeente worden gesteld.

Soms hoor je de vraag naar de ‘uitverkiezing.’ Vanuit de bijbel kennen we de gedachte dat God op de lange termijn plannen maakt. Hij beslist al voordat mensen geboren zijn wie er bij Hem zullen horen.
Er zijn generaties christenen Ooit een vraag die niet alleen bevindelijk gereformeerden zich stellen, maar een heel gewone vraag waar alle gereformeerde gelovigen wel mee worstelden. ‘Hoor ik wel bij de uitverkorenen?’

Zo breed leeft die vraag nu niet meer. Velen zijn hier denk ik zelfs helemaal niet meer mee bezig. Maar hij klinkt nog wel.
Bijvoorbeeld bij ouders die hun kinderen bij God vandaan zien groeien en zich afvragen: ‘heeft God hén dan niet uitgekozen?’. Een angstige vraag, want je moet de gedachte toelaten dat ze dan voor altijd vreemd voor God zullen zijn.
Maar ook bij kinderen die opgroeien in een kerkelijke gemeente en toch het gevoel hebben dat het hen allemaal niet zo raakt. Vooral als ze zien dat sommige anderen in vuur en vlam staan. Zij vragen zich af: ‘hoor ik er eigenlijk wel bij?’
Wat voor God zit daarachter? We luisteren naar wat de Heer Jezus daar zelf over verteld. Lees hier de preek of beluister die. De presentatie is hier te vinden

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Preken. Bookmark de permalink.

Geef een reactie