‘Contrast’ – Zondag 17 maart

Als je in Rome Mozes wil zien, moet je naar de San Pietro in Vincoli, een basiliek op een van de zeven heuvels van de stad. Na een lange klim kom je op het plein voor een kerk aan die al zo’n 1500 jaar oud is. Ooit gebouwd rondom de relikwie van de ‘ketenen van Petrus’ waarmee hij geboeid zou zijn in Jeruzalem totdat de engel hem bevrijdde uit de gevangenis.
Maar eenmaal binnen gaat het helemaal niet om Petrus, maar om het beroemde beeld van Mozes dat Michelangelo van hem gemaakt heeft. Er is iets bijzonders met dat beeld -kijk maar eens goed- en dat brengt ons terug naar een tijd dat omgaan met God nog heel anders was: onwennig, ontzagwekkend en gevaarlijk als je niet besefte waarmee je bezig was. En dat beeld herinnert daaraan. Je kunt de aanleiding ervoor teruglezen in Exodus 34, 27-35. Nog weer een andere bijbelse figuur, Paulus, herinnert zijn tijdgenoten aan deze geschiedenis in zijn tweede brief aan de gemeente van Korinte (2 Kor. 3, 7-18). Voordat we avondmaal gaan vieren denken we kort na over wat deze geschiedenis ons -samen op weg in de lijdenstijd- laat zien.
De overdenking is nog hier te beluisteren en is hier te lezen de presentatie bij de preek is hier te zien.

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Preken. Bookmark de permalink.

Geef een reactie