Wat ga jij vragen?

Stel dat God je op een nacht vraagt: “Wat zal ik je geven?” Wat zou je Hem dan antwoorden?

Zou je het direct weten of moet je erover nadenken?  

Als we de Heer a.s. zondag vragen om een zegen over onze arbeid en de groei van onze gewassen, betekent dat dan niet tegelijkertijd dat de belasting van ons milieu nóg groter wordt. Zoals we nu werken zijn onze industrie, onze energievoorziening en onze intensieve landbouw op lange termijn soms heel schadelijk voor ons leefmilieu. Niet voor niets lopen zondagmiddag mensen mee in de klimaatmars in Amsterdam.
Maar we moeten toch ook leven en eten? Ja, maar welke prijs betalen we er op deze manier voor?

En dat is maar één voorbeeld. Onze eerste impuls is lang niet altijd de beste als we bidden om genezing, om het einde van een onderdrukkend regime of om die baan die we zo vreselijk graag willen hebben. Niet dat we het niet mogen bidden, maar hoe vaak kijken we later niet met aarzeling terug op die gebeden als we constateren dat iemands herstel nog meer lijden betekende, voor de ene onderdrukker nog een veel ergere in de plaats kwam en later bleek dat die baan op termijn teveel van je zou vragen. Op sommige gebeden, die ik die me nog van vroeger herinner, kijk ik nu met verlegenheid terug: wist ik toen eigenlijk wel wat ik de Heer moest vragen? En weet ik het nu eigenlijk wel?

Als zijn leerlingen de Heer vragen: ‘Heer, leer ons bidden, zoals ook Johannes het zijn leerlingen geleerd heeft.’ (Luk. 11,1) zegt die niet: “dat doe ik maar niet, want jullie weten toch niet wat jullie moeten vragen.”, maar wel : “vraag en er zal je gegeven worden, zoek en je zult vinden, klop en er zal voor je worden opengedaan.” (9) De Heer vraagt ons dus wel degelijk om te bidden, net zoals God Salomo vroeg wat Hij hem zou geven (2 Kron. 1,7) . Maar hoe kunnen we blijven bidden zonder het verkeerde van God te vragen? Kan het antwoord dat Salomo toen gaf, nu nog iets voor ons betekenen? 

In ieder geval zal ik a.s. zondag de vraag in jullie midden neerleggen: ‘wat zou jíj de Heer willen vragen? Je bent welkom om dat gebed zondag met me mee te bidden.

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Preken. Bookmark de permalink.

Geef een reactie