‘Blauwe maandag?’

Afgelopen maandag was het ‘blauwe maandag’, de meest depressieve dag van het jaar. Je eerste voornemens zijn alweer mislukt, het is nog steeds heel donker en de vakantie is nog zo ver weg. Dat voelt niet goed.
‘Blue Monday’ noemen ze het wereldwijd

Nou…?
Alsof daar alles van afhangt, van je vakantie
En toch…, ik had maandag een lastige dag. Op zoek naar een tekst voor de preek kon ik er geen vinden.

Dat is best een vraag: ‘wat zou de Heer nu willen voor deze gemeente?’
En die stel ik dan ook aan Hem. Daarop krijg je doorgaans niet een rechtstreeks antwoord, maar dat loopt meestal via mensen: een gesprek of een vraag.
Maar afgelopen maandag kwam ik er niet uit. Waar zijn de mensen (jullie!) nu mee bezig van maandag tot zaterdag? En wat heeft dat met de Heer te maken?

Ik kan jullie alles vertellen, maar alles is ook weer niks hè. Jullie hebben niks aan alles, jullie hebben alleen iets aan dat wat je nodig hebt. Maar wat moet ik jullie vertellen, wat hebben jullie nodig?

En zo kwam ik op deze tekst. Weer treft je het verhaal. 
We kennen het allemaal, maar hier ook direct de vraag: wat heeft dít nu met onze levens te maken?
Jezus als wonderlijke wijnleverancier op een grote bruiloft, en niet zo’n beetje wijn ook. Veel wijn, zeker 600 liter! Dat gaat toch niet samen met geloof?
En waarom zet Hij zich zó op de kaart, nu net met dit wonder? Later krijgt Hij er nog problemen mee. Dan noemen ze Hem een alcoholist en een bourgondiër (Mat. 11,19).

Wat  heeft dit met ons te maken? A.s. zondag bekijken we Joh. 2, 1-12 van dichterbij. Wees welkom.

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Preken. Bookmark de permalink.

Geef een reactie