Thema (4) ‘Geloof’

De eerste adventszondag valt samen met de 4e themazondag in de vrucht van de Geest. Van de negen eigenschappen van de vrucht komt nu eerst ‘geloof’ aan de orde. Niet de eerste in de volgorde. De eerste eigenschap, de liefde, hebben we al eerder besproken in september. Dit is de overkoepelende eigenschap die op acht manieren zichtbaar wordt: in vreugde, vrede, geduld enz. Je zou kunnen zeggen -zoals Jos Douma doet- de liefde valt uiteen in acht andere eigenschappen die bij de vrucht van de Geest horen, zoals wit licht in een hele regenboog van kleuren uiteenvalt. In dat rijtje van acht valt ‘geloof’ me nogal op, al is deze pas het zevende in het rijtje. Hoezo is geloof een eigenschap van de vrucht van de Geest? Geloof is toch ónze reactie, ónze keuze! Zo voelt het wel tenminste! Reden om het nu eerst over geloof gaan hebben. Immers als je niet alleen geloof hoeft te tonen, maar het ook ergens kunt krijgen dan wil ik daar graag meer van weten.

De preek is hier na te lezen, hier te beluisteren en hier kan de presentatie bekeken worden.

Vragen voor de bespreking 4. Geloof

Foto: Rawpixel op Unsplash

Voorstel voor de opzet van een avond
Je kunt het thema voor jezelf bestuderen maar ook in een (wijk)groep bespreken. Het kan helpen de avond dan volgens een bepaald stramien in te delen. Het geeft een duidelijke structuur aan de avond en helpt je op gang te komen in de bespreking.

De vragen zijn niet bedoeld om schools te beantwoorden, maar vooral om jullie ideeën en richting voor een gesprek te geven (of voor zelfstudie).

Een gespreksbijeenkomst kan er als volgt uitzien:

 1. IJsbreker
 2. De Bijbel open
 3. Gesprek over de betekenis voor je leven
 4. Voornemens voor de praktijk
 5. Gezamenlijk gebed
 6. Feedback voor de dominee
 1. IJsbreker
  Zet een hoed (of een bus) in het midden. Schrijf op een papiertje (anoniem) één van de zorgen die je bezighoudt. Laat ieder een papiertje uit de hoed pakken: het voorlezen, zich afvragen hoe je je zelf zou voelen en hoe en waar je bemoediging zou zoeken.
Bron: Jos Douma

2. De Bijbel open
Lees: Hebreeën 11 vers 1-7

 • Breng eens onder woorden wat jij zelf onder geloof verstaat?
 • Is er verschil met het ‘geloof’ in vers 1?
 • Wie zou jij prijzen voor zijn/haar geloof? Waarom?
 • Augustinus schreef: “Geloof is aannemen wat wij niet zien. En de beloning voor geloof is zien wat wij aannemen.”Ben je hiermee eens? Zo ja, kun je een voorbeeld noemen?

3. Betekenis voor je leven

 •  Ben jij ooit meer afgegaan op God dan op je eigen inzicht? Stelde God je toen teleur?
 • Waarmee is jouw geloof de afgelopen jaren verrijkt?

4. Voornemen

Op welk gebied in je leven zou je God meer willen vertrouwen?

5. Afsluiting

 • Sluit af met een gezamenlijk gebed
 • Wat zou je nog willen terugkoppelen naar de dominee (w.dijksterhuis@gmail.com)Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Jaarthema 2018, Preken. Bookmark de permalink.

Geef een reactie