Themazondag (3): ‘Vrucht’

Gal. 5, 13-26 - Een levende gemeente (3) VruchtOp zondag 11 november komen we op een omschakelmoment. Binnen het thema schakelen we over van ‘gemeentezijn’ naar ‘de vrucht van de Geest’ (Gal. 5, 13-26). Het zou goed kunnen zijn dat we zelf ook een omschakeling moeten maken: van luisteraars naar deelnemers. Want daarover gaat dit gedeelte in de brief van Paulus aan de Galaten. De boodschap is niet alleen iets waar je naar luistert, maar ook een oproep om iets te gaan doen, nl. ‘vrucht dragen’.
Het zou goed kunnen zijn dat je -misschien we juist op deze zondag- je weerstand voelt groeien en vragen voelt opkomen! Kunnen we dit dan? Zeker als je leest om welke vrucht dit gaat: liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing (vs. 22-23). Dat zijn mooie en tegelijkertijd heel indrukwekkende karaktereigenschappen. Want wie van ons draagt deze nu allemaal met zich mee? Slaat Paulus hier niet een veel idealistische toon aan?

Paulus is vol vertrouwen en laat ons ook zien hoe zulke vruchten kunnen groeien. Wees welkom in de tuin van ons geloof, zondag.

Hier is de preek te lezen en te beluisteren en hier de presentatie nog eens te zien. Hieronder alvast de vragen voor de bespreking

Vragen voor de bespreking

Voorstel voor de opzet van een avond
Je kunt het thema voor jezelf bestuderen maar ook in een (wijk)groep bespreken. Het kan helpen de avond dan volgens een bepaald stramien in te delen. Het geeft een duidelijke structuur aan de avond en helpt je op gang te komen in de bespreking.

De vragen zijn niet bedoeld om schools te beantwoorden, maar vooral om jullie ideeën en richting voor een gesprek te geven (of voor zelfstudie).

Een gespreksbijeenkomst kan er als volgt uitzien:

1. IJsbreker
2. De Bijbel open
3. Gesprek over de betekenis voor je leven
4. Voornemens voor de praktijk
5. Gezamenlijk gebed
6. Feedback voor de dominee

1. IJsbreker
Vertel de anderen eens over jouw ervaringen met tuinieren. Heb je zelf ooit weleens vruchten gekweekt? Wat is je grootste succes? Wat je grootste mislukking? Welke ervaring wil je doorgeven?

2. De Bijbel open, lees Gal 5, 13-­26
a. Wat is volgens jou het verschil tussen ‘eigen wil’ (werken) en vruchten?
b. Begrijp je vs. 18 dat de wet heeft afgedaan. Lees hierbij Mat. 5, 17v -­‐ “Wanneer een boom goed is, dan zijn ook zijn vruchten goed. Is een boom daarentegen slecht, dan zijn ook zijn vruchten slecht.” (Mat. 12:33 NBV) Hoe kun je een goede boom worden?

3. Betekenis voor je leven
a. Denk je dat het mogelijk is een mooier mens te worden? Schermafdruk 2018-11-10 17.38.18.png
b. Ga voor je zelf na wat het meest onrijp is (zie hiernaast). Wat kun je daaraan doen? Wat moet God doen en wat kun je zelf doen?
c. Lees: 1 Kor. 3, 7‐8 en Joh. 15, 5 4.

4. Voornemens
Leer de negen eigenschappen van de vrucht uit het hoofd.
Met welke eigenschap ga je aan het werk? Hoe?

5. Gezamenlijk gebed

6. Feedback
Graag hoor ik iets van jullie terug, bij voorbaat dank.

Wil je het allemaal bijelkaar zien in een gemakkelijk te printen A-viertje klik dan op deze link

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Jaarthema 2018, Preken. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Themazondag (3): ‘Vrucht’

  1. Pingback: Een blog over de vrucht van de Geest, een paar tips. Nou ja zeg.

Geef een reactie