God zij dank! – Dankzondag

Gen. 8, 13-22 - God zij dank! - 28-10-'18Komende zondag is het in onze gemeente ‘Dankzondag’, onze versie van de Dankdag die in veel kerken in het midden van de week gevierd wordt. Eén zondag in het jaar waarop we meer dan de andere zondagen stilstaan bij onze dank voor God.

Kun je dank organiseren op één zondag? Soms ben je immers dankbaar, soms minder.
De oorspronkelijke viering van ‘Dankdag’ was gekoppeld aan de oogst in deze tijd van het jaar. Zo had Dankdag een heel concrete aanleiding: de zorg van God voor ons zoals wij die ervaren in de opbrengst van de oogst.
Wij beleven dat veel minder zo. Oogstfeesten kennen we eigenlijk niet meer. De ‘oogstfeesten’ in Putten en Ermelo vieren we nu midden in zomer. Zelfs het Bierfeest in Ermelo is begin augustus. En de ‘Oktoberfesten’ in Duitsland worden nog gevierd in de oogsttijd, maar ik vermoed dat er op dat feest nog maar weinig bezoekers aan de oogst denken.

Nee onze oogst is niet meer zo aan het seizoen gebonden. Door moderne land- en tuinbouwtechnieken wordt er ook op heel andere tijden in het jaar geoogst. En door de wereldwijde handel ligt er het hele jaar door groente en fruit in de winkel. Soms uit Spanje, dan weer uit Griekenland, en nu aan het einde van jaar uit Zuid-Afrika.

Waaraan koppelen wij dan onze dankzondag? Aan een veel algemener besef van dankbaarheid. Zegeningen waaraan je normaal gesproken niet zo denkt, maar pas als je erbij stil gaat staan. En dat is goed, om zo nu en dan eens stil te staan bij onze zegeningen. Want altijd gezegend maakt blasé.
Zoals die drilsergeant die ons eens stilzette bij onze zegeningen, toen we midden in herfst in zijn opdracht koud en nat met onze neus in modder lagen:
“Mijne heren, wees blij dat u dit kunt doen!”
Inderdaad we waren er gezond genoeg voor, maar daar stonden we normaalgesproken niet zo bij stil.

Wij staan a.s. zondag stil bij onze zegeningen aan de hand van Gen. 8, 13-22.

Voor wie dat wil is er zondag de gelegenheid om dankpunten naar voren te brengen.IMG_4649
Bij binnenkomst staat in de hal staat een tafel waarop je kun je ze kunt opschrijven.

Wees welkom!

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Preken. Bookmark de permalink.

Geef een reactie