Deze week kwam de ‘onttrekking’ van Klaas Henricus Dominicus Maria Dijkhoff pontificaal in het nieuws. ‘Onttrekking’ zo noemde je het vroeger als iemand uit zijn gemeente (zijn kerk) vertrok. Ik leg het maar even uit, want je moet er op dit moment niet vanuit gaan dat iedereen nog wel begrijpt wat zo’n kerkelijke term betekent.
Je kunt je afvragen waarom hij zijn onttrekking op de site van de VVD publiceerde en er zo in feite een open brief aan ons allemaal van maakte. En dat doen sommigen dan ook.
Maar ik kan me niet zo goed voorstellen dat hij dit deed omdat hij zo in zijn wiek geschoten was om de opmerking van de bisschop. Niet fijn wat die over hem zei, maar een politicus als Dijkhoff is wel wat gewend op dat gebied en blijft er doorgaans onbewogen onder.
En wanneer hij hem wel raakte, waarom ziet hij die onttrekking dan niet als een persoonlijke beslissing en houdt hij die dus privé?
Is het omdat Dijkhoff het niet vervelend vindt dat iedereen in Nederland dit nu weet; hij vindt het belangrijk om aan iedereen te laten zien dat hij zich van zijn vroegere kerk distantieert. Ik verwacht dat hij dit gedaan heeft omdat hij denkt dat hij hier sympathie mee oogst bij het grote publiek. Want wie wil er tegenwoordig nog bij een kerk horen? Je mag wel zeggen: in het Nederland van nu is de kerk een tegennatuurlijk gegeven. Wat zegt dat over ons jaarthema: ‘een levende gemeente’?
De preek van zondag 23 september is hier na te lezen en hier is presentatie te zien.
Vragen voor de groeigroepen:
Is er de afgelopen jaren iets veranderd in hoe je met je lidmaatschap van de gemeente omgaat? Oftewel: wat doe je nu anders dan vroeger?
Herken je het levensgevoel van deze tijd, liever een light-lidmaatschap van een gemeente (ik ga als ik het leuk vindt), in je eigen leven?
Kun je onze gemeente als de keuze van God aanvaarden?
Dietrich Bonhoeffer stelt: “Je mag niet klagen over de gemeente, want de gemeente is een het werk van de Geest.” Ben je het daarmee eens?
Zijn er afgoden in jouw leven die je functioneren in de gemeente bemoeilijken?
Zou je nog iets moeten opofferen?
Wat zou je voor onze gemeente willen bidden? Doe dat!
Wat zou je n.a.v. van dit alles aan de dominee willen zeggen/vragen?(w.dijksterhuis@gmail.com)
Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen.
Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Wanneer je deze hoofdstukken gelezen hebt en graag mee wilt doen aan een leesgroep om samen een aantal avonden eens verder te praten over de inhoud, geef je belangstelling dan aan door het formulier hieronder in te vullen. Dit najaar start de eerste groep. Bij voldoende belangstelling is het eventueel ook mogelijk dit online te organiseren.