Jaarthema 3: ‘Ideeën’

IdeeënDe gemeente waar ik opgroeide was gevestigd in een klein Gronings dorp met zo’n 500 inwoners. Mijn hele jeugd had die gemeente zo rond de 100 leden, met in toptijden een uitschieter naar boven, wel 125 leden, en in schrale tijden net aan 100. Toch hadden we die hele periode een eigen kerkgebouw -al bijeengespaard door de vorige generaties- en een groot deel van die tijd ook een eigen predikant; al moesten we die delen met een andere gemeente in de buurt. ‘t Was klein en we konden niet alles wat ze wilden, maar samen rooiden we het gewoon: rond de honderd mensen waarvan de meesten niet bijzonder welgesteld. 

Gezamenlijkheid brengt mogelijkheden binnen bereik die anders ondenkbaar zijn. Meer dan toen we in Niezijl dachten. Want zodra je je gedachten erover laat gaan, komt er meer binnen beeld dan je eerst besefte. Zie hierboven de ideeën die onmiddellijk opborrelden toen ik het over die droom van een gemeente had tijdens ons gemeenteweekend.

Als je er samen voor wil gaan kun je echt iets voor elkaar en voor anderen betekenen. Wat een goed idee, zo’n bibliotheekkastje op straat; via dat kastje kunnen we anderen laten delen waar we zelf zo rijk mee zijn.

Nou ja, en samen eten, daarover schreef ik gisteren al. En dan op een echt gasfornuis gekookt met Thijs als kok. Dat lijkt me wel wat. Eén vaste avond in de week: eten moet iedereen toch. En dan ontmoet je elkaar ook nog even weer, hoeveel goede gesprekken kunnen daar niet geboren worden. Jullie moeten weten dat ik op verschillende Alphacursussen ontzettend goede ervaringen met samen eten heb opgedaan.

Als je eenmaal elkaars vertrouwen hebt kun je veel voor elkaar betekenen: als ouders kun je elkaar sterker maken (parents & parents), taalcursussen geven aan immigranten, een ontmoetingsmorgen opzetten voor mensen die wel wat aanspraak kunnen gebruiken. En op de achtergrond oefent de ‘band’. Wat dat betreft zou het wel mooi zijn als ons kerkgebouw zou zinderen van activiteit, meer dan tot nog toe. In Ermelo kan dat, maar misschien in Harderwijk en Putten ook wel ergens bij gemeenteleden thuis. Een ‘gemeentehuis’.

Tja en als je elkaar dan toch spreekt, kun je eens doorpraten over een andere invulling van de kerkdienst dan we die tot nog toe gewoon zijn. Kunnen er meer mensen betrokken zijn bij de voorbereiding van de dienst dan nog toe? Vraagt het leven in onze tijd om andere elementen in de diensten?

Genoeg  ideeën, er staan er boven nog meer dan ik genoemd hebt. Wat zouden we er nu al van kunnen en willen realiseren?

 

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in NGK Ermelo. Bookmark de permalink.

Geef een reactie