‘Een levend lichaam’

olia-gozha-674153-unsplash

Foto door Olia Gozha op Unsplash

Na thema’s als ‘In gesprek…’ in 2016-17 (waardoor we met elkaar in gesprek probeerden te komen over diverse thema’s van ons geloof) en ‘God in ons midden’ (over de plaats van de Bijbel in ons geloven) in 2017-18 is het thema van dit seizoen: ‘Een levend lichaam’. Dit gaat over de gemeente en het functioneren van de gemeenschap.

Gemeenschap, vrucht en talenten
In de eerste christelijke gemeente wordt er de nadruk op gelegd dat je niet alleen in naam lid bent van de gemeente van Christus maar als lichaamsdeel deel uitmaakt van het ‘Lichaam van Christus’ en dus ook een functie hebt in die gemeente. Je komt niet alleen iets halen uit de bijeenkomsten van de gemeente, maar je komt er ook iets brengen. Dat vraagt iets van ons. Ook om onze angst voor elkaar te overwinnen en te leren ons aan elkaar toe te vertrouwen. In de Bijbel wordt ons beloofd dat dit onder leiding van- en door de kracht van de Geest ook kan. Wie de Geest volgt zal merken dat dit vruchtbaar is voor ons samenleven: Hij wil ons allemaal samen voorzien van de kwaliteiten die daarvoor nodig zijn.

Daarnaast belooft de Geest ieder persoonlijk specifieke talenten om dienst te kunnen doen in de gemeente. Niemand hoeft dit zelf op te kunnen brengen; het is gekregen goed. Maar toch gaat het niet vanzelf. Je moet het actief willen aannemen van de Geest. In alles blijft ook onze eigen verantwoordelijkheid overeind. Er wordt ons geloof gevraagd om in het spoor van de Geest te leven en actief de vrucht te oogsten en de gaven van de Geest te ontdekken, te ontwikkelen en vervolgens in te zetten.

Het jaarthema vraagt onze aandacht voor die belofte en voor onze eigen verantwoordelijkheid. Daarin hebben we de heersende trend in deze tijd tegen. Als we die volgen zouden we ons juist inspannen voor onze groots mogelijke persoonlijke vrijheid. Dat hindert het aangaan van een commitment in de gemeente. Als je de Geest wil volgen krijg je dus met tegenwind te maken. Het is belangrijk om ons bewust te worden van die krachten en hun invloed op ons.

Hoe?
Zoals bij de vorige jaarthema’s zal er ook nu iedere maand een themadienst zijn, daarbij zal materiaal gemaakt worden om het thema verder te kunnen bespreken in kleine groepen. We zouden het mooi vinden als er in iedere wijk één of meerdere ‘groeigroepen’ gevormd kunnen worden waarvan de leden voor de duur van het jaarthema bij elkaar komen om dit verder met elkaar te verwerken. Een kleine groep of groeigroep wordt gevormd door tien tot twaalf gemeenteleden (huiskamergrootte) die elkaar in ontmoeten rondom het jaarthema om dat te bespreken en daarvoor en ook voor elkaar te bidden.

Een ‘jaarthemateam’ denkt en werkt mee over de invulling van de themadiensten en de verwerking daarvan in de gemeente. Hierin werken Patrick Abee, Peter Baas en Friso van Hulst mee.

Startzondag
Onze startzondag, 23 september a.s., zal in het teken staan van het jaarthema. Naast de dienst willen we jullie -zoals de vorige jaren- met allerlei activiteiten uitdagen te laten zien dat je als gemeenteleden samen meer bereikt dan je alleen ooit zou kunnen. Als het weer goed is vertrekken we daarvoor weer naar de heide. Die zondag is er ook meer informatie over de themazondagen.

 

 

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in NGK Ermelo met de tags . Bookmark de permalink.

1 Reactie naar ‘Een levend lichaam’

  1. Pingback: 23-9 Startzondag – ‘Een levende gemeente!’ | WiebsLog

Geef een reactie