‘Niets zonder liefde!’

1 Kor. 13, 1-3 - Niets zonder liefdeNa een lange zomer beginnen we voorzichtig aan het nieuwe kerkelijke jaar. De meeste mensen zijn weer terug van vakantie, alleen wie het zich kan permitteren vertrekt nu nog voor een vakantie. Maar voordat we met elkaar opnieuw opstarten (of zo je wilt weer verdergaan): wat is nu belangrijk om niet te vergeten? Ik bedoel niet een speciaal onderwerp als een jaarthema, maar veel algemener: wat moeten we ons sowieso voornemen aan het begin van een nieuw kerkelijk seizoen? Paulus had daar duidelijke ideeën over, zeker als het over kerk-zijn gaat. We kunnen ze lezen in de eerste brief die hij aan de gemeente van Korinte schreef.

In de rest van de brief gaat hij in op de vragen en de problemen die uit die gemeente op hem afgekomen zijn, maar in dit gedeelte (1 Kor. 13, 1-3) komt hij nou eens met iets dat hij zelf beslist aan de orde wil stellen. Ze waren er in Korinte nog niet zo op gekomen, maar Paulus vindt dit nog voortreffelijker dan zelfs de hoogste gaven. Samengevat schrijft hij: ‘Niets zonder liefde!’.

Wat betekent dat voor ons? We leven in een tijd waarin we ‘liefde’ heel belangrijk vinden. Bedoelt Paulus net zoiets: ‘ als er maar liefde is!’ Of is dit iets anders… Zondag verder… Wees welkom!

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Preken. Bookmark de permalink.

Geef een reactie