‘Roepingenzondag’ 22 april a.s.

Rom 12, 1-8 - Roepingezondag 2018Komende zondag is het de zgn. ‘Roepingenzondag’. Vooral in de Rooms-katholieke traditie worden de gemeenteleden op die zondag opgeroepen om er bewust bij stil te staan wat hun roeping is. ‘Bij roeping gaat het erom het woord van God te horen en te begrijpen wat het betekent voor jouw leven.’ schrijft Paus Franciscus in een boodschap n.a.v. deze zondag.

De NGP, de NederlandsGereformeerde Predikantenopleiding, grijpt deze bezinning aan om ons als gemeenteleden te laten nadenken over onze roeping. Onze kerken hebben ook weer nieuwe aanwas van predikanten (M/V) nodig, ze hopen natuurlijk ook dat er zich na deze bezinning nieuwe studenten voor de opleiding melden. Dat zal dan aan de TU in Kampen zijn, want het komende cursusjaar verhuist de NGP naar de TU in Kampen.

Wij grijpen deze roepingenzondag aan om ons te bezinnen op onze roeping in de gemeente. Dit aan de hand van een deel uit de brief van Paulus aan de Romeinen (12, 1-8). Er wordt daar ons gevraagd om te ‘offeren’. Wat eigenlijk?

Ter voorbereiding zou je jezelf af kunnen vragen wat de reden is waarom je zondag eigenlijk naar de kerk gaat? Beleef je het als een plicht voor God, als een mogelijkheid die je liever niet overslaat of voorbereiding op de rest van de week enz. enz. Ik ben benieuwd.

Vragen bij dit thema

1. Hoe zit je zelf eigenlijk in een kerkdienst?
Is het vooral om je geweten te sussen en zou je onrustig worden
als je de kerkdienst niet bezocht? Of gaat het je echt om God?

2. En nog een andere vraag: wat betekent deze kerkdienst voor je?
Is het voorbereiding op en ondersteuning van je dienen van God.
Of bestaat je dienen van God eigenlijk helemaal uit het bezoeken van de kerkdiensten?

3. Wat is jouw dienst voor God? Wat is jouw plek in deze gemeenschap.
Hoe werk jij mee aan het komende Koninkrijk Welke lege plaats kun jij innemen in deze gemeente?

 

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Preken. Bookmark de permalink.

Geef een reactie