Houdt contact! (Joh. 15: 1-11)

Onze druiven staan er niet best bij dit jaar: meer dan genoeg water, maar beslist te weinig zonneschijn en dus een temperatuur die te laag is voor de tijd van het jaar. Het gevolg is dat een heel stel van onze druiven onder de maat zijn. Bovendien groeit er op steeds meer trossen een hardnekkige schimmel. Steeds als ik ga kijken zijn het er weer meer die aangetast zijn. Mijn hoop is nu nog gevestigd op een stel trossen die er nog goed uitzien in het midden van onze wijnstok. Maar nu al is duidelijk dat de oogst beslist minder zal zijn dan de voorgaande jaren. Dat is jammer, maar ik kan er niets aan veranderen. Voor de winter heb ik de wijnstok netjes gesnoeid en in de zomer op de tijd de zomersnoei uitgevoerd. Ik hoef me niet schuldig te voelen. Dit komt door invloeden die buiten mijn macht liggen.

Zondag pakken we de draad weer op met een thema dat ons in de serie Bijbel Basics wordt aangegeven: de gelijkenis van de wijnstok uit Joh. 15, 1-11. Niemand hoeft dat op te zoeken om te weten waar deze over gaat? Is hier nog iets nieuws over te zeggen? Dat was tenminste wel wat ik voelde toen ik het thema voor het eerst zag. Totdat ik me ging afvragen welke boodschap deze gelijkenis eigenlijk voor ons heeft. Immers hier gaat het, net zoals bij de wijnstok bij ons in de tuin, toch over factoren die we zelf niet in de hand hebben? De wijnstok (Jezus) brengt ranken en vrucht voort, daar kiezen de ranken (wij?) niet zelf voor. En de wijnboer (God de Vader) snoeit, daar hebben wij ook geen invloed op. Mooi beeld, die wijnstok, het vertelt ons iets over hoe de werkelijkheid in elkaar zit. Maar wat kunnen wij daar verder mee? Hopen op een goed wijnjaar?

God heeft inderdaad bijna alles voor ons gedaan. Het werk van zijn Zoon Jezus Christus heeft ons aan Hem verbonden. Aan het einde van de preek kwam ik uit op vier manieren waarop wij ook onze verantwoordelijkheid kunnen tonen.

  1. Houdt contact. Richt je in je leven voor de Heer steeds op Hem. En wees in je doen en laten ook afhankelijk van Hem. Zoals ranken ook afhankelijk zijn van de wijnstok. Probeer niet voor de Heer uit te lopen.
  2. Laat Vaders snoeimes toe. Anders dan een druivelaar kunnen mensen wel zelf reageren. Laat God je leven ook richting geven.
  3. Denk niet te klein van jezelf. Als de Heer je duidelijk maakt dat Hij je in zijn Koninkrijk heeft opgenomen, je zoals in het beeld van de gelijkenis bent opgenomen in de druivelaar, laat de gedachte dan ook toe dat de Heer God je voor het grote plan van de komst van zijn Koninkrijk kan inzetten.
  4. Wees zo verantwoordelijk, dat je je steeds afvraagt waarin je betrokken bent en of dat samengaat met de plek die je van God in het Koninkrijk hebt gekregen.

Daarbij nog twee aandachtspunten:

  1. Het beeld van de druivelaar is een beeld van de gemeenschap van het volk van God. Realiseer je dat de Heer Jezus zich aan ons samen verbonden heeft. Dat wij dan ook samen groeien.
  2. Overeenkomstig met wat de gelijkenis voor de apostelen betekende betekent vrucht dragen ook voor ons dat de vrucht van onze deelhebben aan het Koninkrijk is dat er weer nieuwe leerlingen bijkomen en dat het Koninkrijk zal groeien totdat dit het wereldwijde Koninkrijk van God is geworden.

Wie de preek nog eens wil beluisteren kan hier terecht, wie de dienst wil zien: hier (de inleiding op de preek begint vanaf 23:25).

Komende zondag gaat het over het aantal kansen dat de Heer je geeft: Joh. 21: 9-19.

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Preken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie