‘Houding bewaren!’ ‘Een spoor van liefde (2)

‘Voorganger/antivaxer verspreidt miljoenen folders tegen inenten.’

Deze kop kon je afgelopen woensdag vinden in het nieuwsoverzicht van de NOS.
Het blijkt te gaan om een broeder in Christus uit ons dorp aan de overkant Zeewolde. Jaap Dieleman heeft de overtuiging dat de coronapandemie een ‘actie van de antichrist is’. Hij vindt, aldus de NOS, ‘dat elke Nederlander recht heeft om het goede nieuws van Gods liefde te horen. Vooral nu de wereld in zo’n grote nood verkeert en Jezus het enige antwoord is.`. Hij roept op zich niet laten vaccineren en zich te bekeren tot Jezus. Deze boodschap staat in zijn eigen magazine Eyeopener dat deze week in een oplage van 5 miljoen exemplaren verspreid wordt. Misschien hebben jullie al een nummer in de bus gehad?

Als een broeder dat zo dringend onder de aandacht wil brengen wil je hem toch niet zo maar laten praten. Maar als je meer van zijn standpunt wil weten kom je op een pagina van Dielemans website waarin hij verdeeld over vijf vragen 26 verschillende verwijzingen naar artikelen en video’s geeft, waarover hij zegt dat ze zijn’ bijbelse overtuiging onderschrijven’. Met ‘een klein beetje onderzoek’ zullen we dat zelf ook zien, stelt hij. In de lijst staan medische (wetenschappelijke?) artikelen, nieuwsartikelen , documentaires en ‘Prophecy Updates’ door elkaar. Het doet me denken aan de berichten van bezorgde Facebookschrijvers die vaak ook verwijzen naar stevige en lange documentaires, wetenschappelijke artikelen, tabellen en ‘alternatief nieuws’.

Indirect noemt Dieleman onze overheid, virologen en andere wetenschappers, de medische stand en onze zorg en ook onze reguliere nieuwsmedia handlangers van de antichrist. Dat is nogal wat! Dit is een radicaal standpunt. Zulke radicaliteit kom je de laatste tijd wel vaker tegen. Wat ons verteld wordt is allemaal niet waar en de coronacrisis is een dekmantel voor iets anders.
Wat moeten we met de boodschap van deze broeder? Staan we voor de opdracht zijn hele verhaal na te rekenen (kunnen we dat wel?) door te bestuderen wat hij ons aanreikt of kunnen we sneller onderscheiden of dit van de Geest komt (1 Kor. 12,10)?

Op deze tweede zondag in de lijdenstijd ontmoeten we onze Heer Jezus in de laatste dagen voor zijn kruisiging. Hij heeft een duidelijke boodschap voor zijn discipelen. Als we letten op het tijdstip dat Hij deze boodschap geeft zal het wel een belangrijke boodschap zijn. Maar ‘the medium is the message’, niet alleen wat Hij zegt maar ook hoe Hij het overbrengt heeft een boodschap voor ons. Kan deze boodschap ons helpen met het bericht van Jaap Dieleman?

Zondag a.s. is Joh. 13, 1-17 ons uitgangspunt voor de dienst. Ik heb er de titel ‘Houding bewaren’ boven gezet.

Voor de dienst hoor je Sela’s versie van ‘Ubi Caritas’. In het nieuwe liedboek is dat Lied 586B.
Het is een eeuwenoud lied waarvan de melodie zelfs van voor het jaar 1000 is. Traditioneel gezongen  op Witte Donderdag bij de voetwassing.

Waar vriendschap en liefde is, daar is God.

Na de dienst hoor je o.a. Love One  Another’ van de Slugs and Bugs

De tekst Joh. 13, 34-35 in het Engels:

A new commandment I give to you, that you love one another: just as I have loved you, you also are to love one another. 35By this all people will know that you are my disciples, if you have love for one another.”
 

Ik geef jullie een nieuw gebod: heb elkaar lief. Zoals ik jullie heb liefgehad, zo moeten jullie elkaar liefhebben. 35vAan jullie liefde voor elkaar zal iedereen zien dat jullie mijn leerlingen zijn.’

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Preken met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie