Zondag 19 april: ‘Op weg naar de bevrijding!’

Zaterdag 18 april herdachten wij dat Putten, Ermelo en Harderwijk 75 jaar geleden zijn bevrijd.
Wat een bevrijding zal dat geweest zijn! Vrijheid na vijf jaar vast te hebben gezeten aan voorschriften van de Duitse bezetters. We kunnen ons er iets meer bij voorstellen dan eerder denk ik.

Wie zijn hier nu eigenlijk de overwinnaars? Zijn dat ook de bemanningen in de vliegtuigen waar het monument in Harderwijk naar verwijst? Of zijn zij juist de verliezers van de deze oorlog?
Ben je ook overwinnaar als je het leven erbij verloren hebt?

Met Pasen denken wij terug aan een andere overwinning, die van de Heer Jezus op onze zonde en de dood. Hoe ging het toen verder? Barstte er een enorm bevrijdingsfeest los? Wie zijn hier de overwinnaars en wie de verliezers eigenlijk? Vanuit Mat. 28, 11-20 gaan we daar naar kijken komende zondag.

Een vraag om alvast eens over na te denken:
wat beschouw je zelf als een overwinning in je leven?
En ook: Wat beschouw je als verlies?

Benieuwd ben ik nog wel tot welk antwoord je gekomen was. Is je idee van winst en verlies nu veranderd na het lezen en overdenken van deze bijbeltekst?

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Preken. Bookmark de permalink.

Geef een reactie