Gespreksavond (7) – ‘Je moet altijd zoveel’ (1)

lanceoprahVorige week hadden we met elkaar een gesprek over de invloed van schuld. Als je het gevoel hebt dat je niet doet wat God wil kun je twee dingen doen: je levensstijl aanpassen of het schuldgevoel uit de weg gaan. Je laat de bijbel dicht en gaat niet meer naar de kerk of je redeneert net zo lang dat het toch goed is wat je doet. Lance Amstrong, de wielrenner die betrapt werd op doping, heeft lang volgehouden dat hij onschuldig was.

Je redeneert vaak naar jezelf toe. Nadenkertje: ‘meer dan 85% van de mensen denken dat ze bij de beste helft van de mensen horen als het gaat om sociale vaardigheden.’

Zelf denk je toch al gauw dat je goede redenen voor je gedrag hebt. Dat dacht ook de schriftgeleerde die Jezus vroeg wat hij moest doen om het eeuwige leven te beërven: ‘Heb God lief en heb je naaste lief!’ “Ja, maar wie is mijn naaste?’ antwoordde de geleerde. Hij probeert zijn gedrag te verklaren. Jezus’ antwoord is onthullend (lees Luk. 10). Vanavond het vervolg: kun je je schuldig voelen en toch niet voor God weglopen?

Zie hier nog eens de presentatie van vorige week. Hier het filmpje van Reinier Sonneveld als inleiding op de avond

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Geloofsgesprekken. Bookmark de permalink.

Geef een reactie