Gespreksavond 5: ‘Ze vinden me belachelijk’ (1)

liftMensen zijn gevoelig voor wat andere mensen denken. Wat de meerderheid denkt of doet heeft invloed op je. Soms is het maar moeilijk daar tegenin te gaan. Zelfs de meerderheid in een lift is maar moeilijk te weerstaan. Dat zie je in dit oude filmpje van Candid Camera. Met geloven en niet-geloven werkt dat ook zo. Als de meerheid gelooft is het moeilijk niet te geloven, maar als de meerderheid niet gelooft is het moeilijk wel te geloven. Hoe werkt dat voor jou?
‘Onder druk worden alle dingen vloerbaar’ is een gevleugelde uitdrukking. Geldt dit nu ook voor geloven? Passen wij ons langzamerhand aan de meerderheid aan?
Bekijk hier de presentatie op de avond nog eens. En hier de trailer van de film Des hommes et des dieux (2010) (een voorbeeld van wat druk met mensen doet).

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Geloofsgesprekken. Bookmark de permalink.

Geef een reactie