1 Kon. 6 – Salomo (3) – ‘Het huis van de Heer’

Toen de Bovenkerk in Kampen nog als kerk in gebruik was, was die kerk volgens de koster: ‘Het huis van God!’. Hoe we daar zo op kwamen, zal ik jullie zondag vertellen.

In de geschiedenis werden wel meer gebouwen het ‘Huis van God’ genoemd. Zo ook de tempel die koning Salomo liet bouwen.
Van dat gebouw weten we dat de Heer er ook echt introk. Op de dag van de inwijding vulde het gebouw zich met een wolk (1 Kon. 8,2). Die wolk staat symbool voor de aanwezigheid van de Heer. Zo was Hij ook in de woestijn aanwezig geweest aan de spits van datzelfde volk.

Een wonderlijke gedachte dat de God van het heelal, de hemel en de aarde zijn intrek neemt in een gebouwtje van 300m2. Daar moet Hij wel een bijzondere reden voor hebben. In 1 Koningen 6 kun je lezen hoe dat huis er uitzag. Die tekst is ook het uitgangspunt van de preek zondag. Daarover ook zondag meer.

Maar de hoofdvraag voor ons is: ‘als wij dit verhaal op zondag 26 juli 2020 lezen, kan dit dan ook nog een bijzondere betekenis voor ons hebben? Ik denk van wel!
Maar…precies, daarover ook zondag meer. Ik hoop dat jullie kijken, waar je ook bent.

En, jongens is meisjes, voor jullie is er zondag een film van de tempel van Salomo. En ook weer een verhaal op https://www.ngkermelo.nl/kinderverhalen/. Ik ben nog wel benieuwd naar een kleurplaat van jullie, volgens mij lopen jullie er nog een heel stel achter.

Mocht je al op vakantie zijn: goede vakantie! Mocht je nog gaan: goede reis!

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Preken. Bookmark de permalink.

Geef een reactie