Doorstart?!

 
 
“Wie spreekt je aan?” Met die vraag zijn we, bij de start van het seizoen, het jaarthema over bijbellezen begonnen En nu we deze vraag drie weken geleden op de Doorstartzondag opnieuw besproken hebben, blijkt die nog steeds te leven. In de reacties van de kringen zien we terug dat velen het in de drukte en de hectiek van het dagelijkse leven, niet eenvoudig vinden om de tijd en rust te vinden zich door de Bijbel aan te laten spreken. In de praktijk is bij velen het verschil dan ook nog niet zo groot met het begin van het seizoen. “Maar we praten er nu wel over”, hoor ik zeggen. We zijn er dus meer mee bezig en dat geeft hoop voor de toekomst. Alle gedragsverandering begint immers met bewustwording.
Want nu we er met elkaar over spreken en nadenken weten we het eigenlijk heel goed. Als je ons vraagt ‘door wie wil je dan aan aangesproken worden?’ Dan het antwoord vrijwel unaniem: ‘wij zijn blij met Gods Woord’. We willen dat God ons aanspreekt! Als de Bijbel tot ons doordringt is de boodschap fris, actueel en dus ontdekkend.
Dat betekent dat God ons hart veranderd heeft en dat is ook het eerste. Hij moet het je geven dat je ook wilt veranderen. Dan ga je Hem er zelf om bidden. En dan is voor de spiegel staan en jezelf zien in Gods licht niet altijd gemakkelijk, je wordt er soms verlegen van. Maar toch blijven we erg gelukkig met onze Heer die zich zo persoonlijk met ons bezighoudt.
Het is een soort vliegwiel dat op gang komt. De Heer maakt het verlangen in ons wakker in zijn Koninkrijk te leven en dus proberen we meer te luisteren naar wat Hij ons in de Bijbel zegt en doordat we meer bijbellezen groeit het verlangen naar een leven in het Koninkrijk en gaan we weer intenser bijbellezen en dat maakt weer meer verlangen los… Verandering van hart en verandering van gedrag gaan dus samen op.
Sommigen van ons zijn dan ook moedig een nieuwe richting ingeslagen op zoek naar een andere bijbelleespraktijk. Ze komen verrassend genoeg weer uit bij een oude gewoonte van gelovigen: het vasten. Om ruimte te vinden voor het bijbellezen moet je regelmatig vasten van gewoonte x. En voor x kun je alles invullen: TV-kijken, snoepen, werk en hobby’s… Mooie gedachte in de lijdenstijd waarin we nu leven, dat is van oudsher de Vastentijd.
Maar we leven in een tijd waarin we met ‘onze ogen luisteren’, zoals Kijker dat zo mooi uitdrukte in zijn laatste column. En dat is een belemmering in ons Bijbellezen. Zelfs al hebben we de tijd gevonden rustig in de bijbel te kunnen lezen, dringt het gelezene dan eigenlijk wel tot ons door? Voor onze generatie is niet genoeg dat we het horen, wij moeten het ook gaan ‘zien’.
Wat er tegen je gezegd wordt gaat zomaar langs  je heen, maar als je erover kunt doorpraten wordt het ook jouw verhaal en krijg je meer beeld. We hebben elkaar dus meer nodig dan ooit. Want in de gesprekken met elkaar, kunnen we elkaar helpen te gaan zien wat we eigenlijk lezen. En dat helpt.
De kerkenraad heeft vorig jaar overwogen dat het goed zou zijn dat er meer ruimte komt voor gezamenlijke verwerking.
Over twee weken – 21 maart- is er weer een zondag met preeknabespreking. Daar is alle ruimte om door te praten over bijbellezing en preek en zo meer te gaan ‘zien’ wat we die zondag gehoord en gelezen hebben.

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Bijbellezen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie