Startzondag (19-9-’21): ‘de Tegen-stander’

Komende zondag start het kerkelijke seizoen. Natuurlijk zijn we in de zomer gewoon doorgegaan met kerk-zijn, Μaar vanaf zondag gaan we weer voluit. Er zijn nog wat beperkingen, maar we kunnen veel meer dan vorig jaar. De week daarop zullen onze beperkingen naar alle waarschijnlijkheid minimaal zijn. Wat dat betreft is dit een mooie periode van elkaar weerzien en opnieuw, intensiever met elkaar op gaan trekken.

Wat zal het mooi zijn om weer contact te hebben. Afgelopen zondag zaten we met een deel van de wijk Ermelo-Zuid/Oost bij elkaar in ons kerkgebouw. Het was gewoon geweldig om weer bij elkaar te zijn. Lekker eten, leuke gesprekken en goed gezelschap. ‘Wat hebben we dat gemist!’, dachten wij toen we weer thuis waren. 
Ik heb grote verwachtingen van het nieuwe seizoen: we hebben elkaar echt nodig. En we zullen de waarde daarvan ook veel meer ervaren, verwacht ik, nu we elkaar zo lang hebben moeten missen.

Ik denk niet dat de afgelopen periode van de coronamaatregelen een straf van God was. Immers zodra je dat zegt, moet je je af gaan vragen voor wie die straf dan was?
Als die voor de ongelovigen in de wereld was, vraag je je af waarom christenen daar dan ook onder geleden hebben? Dat zou onze God een onrechtvaardige God maken. Dat geloof ik gewoon niet. Als het een straf was, dan voor ons allemaal. Maar waarom zou God dat nu doen: het is nu de periode dat God zijn hand naar ons uitgestrekt houdt.

Toch denk ik wel dat het voor ons een beproeving van God was. Hoe sterk is onze gemeenschap? Wat hebben we er van terechtgebracht in de afgelopen periode. En nu het weer kan, grijpen we elkaar weer vast of laten we nu helemaal los? Hebben we gezien hoe waardevol en belangrijk onze gemeenschap is?
Want die beproeving van God is een verzoeking van satan, onze tegenstander. Hij ziet maar wat graag dat we elkaar nu helemaal loslaten. Immers: verdeel en heers! Eén voor één heeft hij heel wat minder moeite met ons dan als wij elkaar vasthouden.

Vind je dit een wat sombere kijk op ons leven? We zijn toch door Christus verlost en aan een nieuw leven begonnen? Ja! Da’s waar! En toch, is er nog steeds de dreiging van de tegenstander. Die kun je maar beter goed leren kennen (lees openbaring 2 en 3 maar eens).
Ken je dat ook? De druk van die constante tegenstand in ons leven? Laat het dan eens weten op Mentimeter, code 2733 31 87?

Want vooral als het (weer) goed gaat met ons, laat hij zich gelden. Dat kun je goed zien in de geschiedenis van Esther 3 Hoe leren we hem daar eigenlijk kennen en kan hij wel een bedreiging zijn?

Zondag verder. Wees welkom!

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Preken met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie