Zondag 19 juli: ‘Onrustig Levensritme’

Het boek Prediker is één van de wijsheidsboeken in de Bijbel.
En juist bij dit boek denkt men aan koning Salomo. De Prediker noemt zich immers, ‘zoon van David en koning in Jeruzalem’ (1,1). Men is het er niet over eens of dit ook werkelijk koning Salomo betreft, maar de gedachte dringt zich wel aan ons op.

De tekst waar wij het deze zondag over zullen hebben (3, 1-15) is ongelooflijk bekend. Ook bij veel mensen die de Bijbel verder helemaal niet zo kennen. De Amerikaanse folkzanger Pete Seeger gebruikte de tekst in 1962 voor zijn lied: ‘Turn! Turn! Turn!, dat nog veel bekender werd in de uitvoering van The Byrds. Dat was in 1965 zelfs een nummer 1-hit in de VS. Ilse de Lange zong het in maart nog in DWDD (De Wereld draait Door). Deze tekst is dus zo indrukwekkend dat hij gemakkelijk DWDD haalt. Ook andere artiesten zijn onder de indruk. Stef Bos maakte naar aanleiding van Prediker 3 zijn prachtige lied: ‘Alles is lucht’. En zo is deze tekst voor meer liedschrijvers een inspiratie geweest.

Wat spreekt mensen zo in dit bijbelgedeelte aan? Het zit immers een dikke streep onder onze treurige menselijke toestand: wij hebben geen controle over ons leven. Ieder hoogtepunt wordt onvermijdelijk weer afgewisseld met een dieptepunt, zonder dat we er iets aan kunnen doen. Die toppen en dalen liggen in Gods hand en -zo begrijpen we- terwijl wij mensen besef van tijd hebben, snappen we niets van de tijden die God geeft. Dat is ons zo door God opgelegd staat er in vs 10. Ons harde werk leidt uiteindelijk tot niets is de conclusie in vs 9.
Wat is hier de wijsheid van? Zit er enige troost in dit bijbelgedeelte? Waar is de God die ons voorziet van wat we nodig hebben?

Zondag a.s. gaat het over het verstrijken van de tijd, ons onrustige levensritme en over de realistische troost van Prediker 3.

Wees welkom vanaf 10:00 uur , dan hoor je alvast Turn, Turn, Turn in DWDD, de dienst begint om 10:15 uur via de bekende link https://www.ngkermelo.nl/video/ of rechtstreeks via de link op Kerkdienst Gemist

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactieReactie annuleren