‘Basisinkomen’ Onlinedienst 14 juni ’20

Deze zondag beginnen met een blok van drie verhalen uit het evangelie van Matteüs over ‘Gods nieuwe wereld’ oftewel het “Koninkrijk van God’. De kinderen van Benjamin en Jozef zijn daar vorige week stiekem al aan begonnen. Zij gaan met vier verhalen aan het werk.
Centrale vraag, zo na Pinksteren: als de wereld van Gods Geest doordrongen raakt, hoe gaat onze wereld er dan uitzien?

Zondag komen we met het verhaal uit Mat. 20: 1-16 in de wereld van de arbeidsmigranten terecht. Goedkope arbeidskrachten. Nou ja eigenlijk breder: we komen in de wereld van de flexwerkers in de oogsttijd terecht. Want in die tijd kwamen de goedkope arbeidskrachten nog niet allemaal uit het buitenland.
We zijn te gast bij een wijnboer in zijn wijngaard waar de druiven rijp zijn en dringend geoogst moeten worden. Hij komt handen tekort en gaat op zoek bij het Uitzendbureau van toen: de markt. Een vertrouwd beeld uit die tijd.

Als je het zo leest, ontdek je dat er na tweeduizend jaar nu ook weer niet zoveel veranderd is. Dit soort werk is nog altijd onzeker (je moet maar zien dat je ergens werk vindt), het inkomen is nou niet super en de omstandigheden zijn niet geweldig: zwaar, lichamelijk werk inonder slechte condities.

Stel je eens voor dat jij de wijnboer bent, hoe zou jij dan met jouw arbeidskrachten omgaan? Is dat anders omdat je christen bent? Of gelden er in onze tijd andere wetten, zoals die van de economie bijvoorbeeld?

Natuurlijk gaat het in Mat. 20 niet in de eerste plaats over het bedrijfsleven! Nee, die wijngaard wordt gebruikt als model voor ons hele leven. Hoe gaan wij met elkaar om? Wat geeft een mens hun waarde in onze ogen? Nog belangrijker is hier: hoe gaat de Wijnboer van de wereld -onze goede God- met zijn mensen om? Heeft dat nog betekenis voor ons?

Je kunt de preek van deze zondag hier lezen en je kunt de preek ook nog eens weer zien.

Volgende week: Wat is wijs?

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Preken. Bookmark de permalink.

Geef een reactie