Geborgen – 1 Sam. 25

We volgen David verder in zijn carrière. Hij is in een wilde periode van zijn leven aangekomen. Samen met honderden andere outlaws leeft hij in onherbergzaam gebied ergens in het zuidoosten van het land. Sommigen van ons zijn er misschien al eens geweest: het woeste gebied grenzend aan de Dode Zee.
Dat harde leven verloopt volgens de daarbij passende harde wetten. Sommigen minachten David in zijn mannen en zien hen als vagebonden.

Hoe het kan verkeren! Gewend om mee te eten aan de tafel van de koning moet David zich nu in leven houden in de woestenij. Dat gaat niet zonder zorgen, soms moet hij bedelen om zijn eten en dat van zijn mannen. Maar als iemand besluit om hem dan maar als een bedelaar te behandelen gaat het mis! Of toch niet? De geschiedenis kun in in 1 Sam. 25 lezen.

Op de ‘omslag’ van deze preek staat een foto van een Joodse begraafplaats. Er loopt namelijk een link van deze geschiedenis naar de grafstenen op de foto.

De preek is hier nog eens lezen. De preek is ook nog in het geheel van de dienst te zien.

Vragen om eens over na te denken

  1. De hoofdpersonen in deze historie zijn ervan overtuigd dat de Heer hier de werkelijke hoofdrolspeler is. Kun je een situatie uit je leven noemen waarin je ook overtuigd raakte dat de Heer de werkelijk Regisseur is van wat je dan meemaakt?
  2. In wie herken jij het meest? In David of in Abichaïl?
  3. Hebben volgens jou vrouwen een speciale rol in het leven, gezien t.o.v. mannen? Zo ja, welke?
  4. Voel jij je geborgen bij God? Krijgt dat werkelijk betekenis in je leven?
  5. Herken je de Messias in Abichaïls woorden over David.
  6. Hoe had David moeten reageren volgens jou?
  7. David is gevoelig voor hemelse wijsheid als die op zijn pad komt. Denk jij dat jij dat ook geweest zijn zou zijn?

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Preken. Bookmark de permalink.

Geef een reactie