‘Volg het script’ Zondag 10 mei 2020 – David (3)

Heb je deze afbeelding al eens eerder gezien?
Weet je waar?

Het is een tekening van een geschiedenis uit de Bijbel, als je goed kijkt zie je de tekst op de tekening geschreven staan. Een melancholieke Saul naast de jonge David die intens genietend op de harp tokkelt. Maar je voelt de dreiging: Sauls hand ligt losjes om de speer heen die naast hem ligt. Als zijn stemming omslaat kan hij er zo mee gooien. Het verhaal vertelt ons dat dit ook meerdere keren zo gebeurt.
In de tekst van zondag a.s. (1 Sam. 16: 8-16) kun je de hele geschiedenis lezen. Als je de hoofdstukken 16-18 leest krijg je een groter deel van het verhaal te lezen en begrijp je meer van de achtergronden van het hele verhaal.

De tijd van de eerste messiassen van Israël was een bewogen periode. ‘Messiassen’, betekent ‘gezalfden’; iedere koning in Israël werd immers gezalfd. In dit verhaal zijn er zelfs twee gezalfden naast elkaar, al is er nog maar één koning. Maar je voelt al aankomen welke kant het opgaat. Twee gezalfde naast elkaar, kan dat goed gaan? Nee! Het is de aanleiding voor een bitter gevecht, waarbij de ene gezalfde de andere naar het leven staat. Een waar koningsdrama, zoals er in de historie wel meer zijn.

De afgelopen week heb ik geworsteld met dit gedeelte: heeft dit ons nog iets meer te zeggen dan dat het ons vertelt ‘hoe het allemaal zo gekomen is’? Als je dit verhaal thuis aan tafel leest, neem je er dan iets uit mee voor je leven van vandaag?
Zo langzamerhand ben ik tot de overtuiging gekomen dat het beide is: een stuk geschiedenis van Gods reddingsplan, maar het maakt ook iets zichtbaar dat normaal gesproken niet direct zo zichtbaar is.

Wat zou dat volgens jou kunnen zijn?
Zondag 10 mei a.s. zal ik jullie vertellen wat dit volgens mij is. Om 10:15 uur zijn weer online via het bekende kanaal. Het probleem met de echo -die sommigen van jullie vorige week hoorden- is inmiddels opgelost. Ik hoop dat jullie meeluisteren.

En…, weet je al of je die tekening ergens eerder gezien hebt?

Hieronder nog eens de videoboodschap van oud-president Busch.

Lees het artikel van Jan van Benthem

De preek is nog eens na te lezen

Hier is de dienst terug te zien.

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Preken. Bookmark de permalink.

Geef een reactie