‘Schitter!’, tweede lijdenszondag

‘Schitter!’
Deze titel roept in mij niet de prettigste gevoelens wakker.
Ik had liever iets anders geschreven, zoals ‘doe wat je kunt’ of zo.
Dat is toch meer dan genoeg!
Dat past ook beter bij me, want ik vind mezelf niet zo schitterend.
Immers ‘schitteren’ dat is voor mij niet op te brengen, ik zou niet weten hoe.
Daarbij mag je jezelf ook nog eens de vraag stellen of je wel wílt schitteren?
Als je zo nodig een christelijke ster wilt zijn, roep je dan in ons geseculariseerde land niet allerlei tegenkrachten op waar niemand blij van wordt?
Wat is nu verstandig?
Beter onopvallend goed doen toch?
Daar is iederéén blij mee!
Toch houd ik het op: ‘schitter!’.
Want dat is de boodschap.
Met zwakkere termen zou ik het bijbelgedeelte (Mat. 5, 13-16) onrecht doen.
Maar wat kun je met deze boodschap in de praktijk?

De preek is te beluisteren of te lezen. De begeleidende presentatie is ook online te zien.

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Preken. Bookmark de permalink.

Geef een reactie