Jaarthema 2: wensen

WensenNa de dienst op het gemeenteweekend hebben een heel aantal gemeenteleden aangegeven wat hun wensen waren voor ons gemeenteleven. M.a.w. hun eigen dromen als het gaat om onze gemeente.
Sommigen dromen net zoals ik van ons kerkgebouw als ‘huis van de gemeente voor de buurt’. Anderen vullen direct al heel concreet in wat ze nu al zouden willen doen.

Een ander, groter en geschikter gebouw komt een aantal keren terug. En inderdaad het is vaak woekeren met de ruimte; ik denk alleen al aan de proef met de inrichting van het podium die nu gaande is. Het is niet eenvoudig om de zaal zo in te richten dat iedereen goed zicht heeft op het podium. Nog afgezien van de vraag hoe je het podium inricht.

En toch als je, zoals ik, in de kerk werkt, valt ook weer op hoe weinig we het gebouw gebruiken. Op de kerkenraadskamer na staat het gebouw het grootste deel van de week leeg. Jammer eigenlijk, intussen zijn de parkeerplaatsen voor de kerk de hele week gevuld. Als je daar uit de auto stapt zie je ons leegstaande gebouw. Dat versterkt de indruk dat er maar weinig gebeurt in de kerk. En dan zou je zeggen: ‘nieuw gebouw?’, het huidige hebben nog lang niet benut.’

‘t Zou wel mooi zijn om elkaar meer in dat gebouw te ontmoeten en het daar ook geschikter voor te maken. Je zou er prima met elkaar kunnen eten op een avond in de week (ik grijp even vooruit op één van de ideeën die geuit zijn). Als we zorgen voor wat tafels die gemakkelijk neer te zetten zijn. En dan kunnen we ook gasten uitnodigen. Een gebedsruimte zou een aanwinst zijn.

‘t Is ook een prima plek om toerusting te organiseren. Bijvoorbeeld van de buddy’s die onze kinderen en jongeren begeleiden. Of een gavencursus waar je geholpen wordt om je gaven te ontdekken en te onwikkelen.

Als het kerkgebouw meer ‘het huis van de gemeente’ wordt, ziet het er ook veel bewoonder uit voor al die mensen die in de week hun auto voor ons gebouw parkeren. Als wij een kopje koffie klaar hebben staan, is dat voor hen misschien een reden om eens bij ons binnen komen kijken. Een bewoond huis ziet er over het algemeen aantrekkelijker uit dan een leeg kerkgebouw.

Dan is het niet langer een zaal waarop zondag diepgaande preken klinken, maar ook een huis waar in de rest van de week diepgaande gesprekken worden gevoerd. Wat we met ‘diepgaand’ bedoelen, zullen we dan nog wel moeten ontdekken. Want ‘diepgaand’ is een waardeoordeel, maar zegt op zich nog weinig over de inhoud. De wens van ‘diepgaander preken’ is duidelijk, maar wat dat nu precies zijn nog niet. Dat vraagt om een diepergaand gesprek.

Wat zouden we nu al van die wensen kunnen realiseren? Ik vind dat best een boeiende vraag, jullie ook?

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in NGK Ermelo. Bookmark de permalink.

Geef een reactie