Jezus was in zijn tijd ook een vertolker van de Schriften. Zijn luisteraars vonden dat hij sprak als ‘iemand met gezag’. Waarom was dat? Was Jezus een geweldige spreker met een enorm charismatische uitstraling of was er iets anders met zijn woorden?
Kunnen wij er iets van leren om voor onszelf te onderscheiden tussen betrouwbaar en onbetrouwbaar? Wij leven immers in een tijd waarin je niet alleen meer je eigen dominee hoort, maar er veel aandacht is voor allerlei sprekers en schrijvers. Maar hoe weten we dat hun woorden van God komen? (Ook dat van de dominee!). Deze zondag de eerste preek van een tweeluik over het herkennen van Gods Woord. Is een goede spreker ook altijd een gezaghebbende spreker? Waar moet je eigenlijk op letten?
Lees de preek hier nog eens na of beluister die hier. De presentatie is ook nog te zien.
De volgende keer de andere kant van de medaille: hoe herken of een profetie van God komt?
NB. de 1e brief aan de Tessalonicenzen komt deze keer niet aan de orde. Een andere keer hopen we daarmee weer mee door te gaan.
Vragen voor bespreking
- Kun je uitleggen wanneer of waarom een boodschap (geschreven of gesproken) of boodschapper je aanspreekt? Kun je een voorbeeld geven?
- Heb je voor jezelf een manier waarop je de boodschap kritisch controleert?
- Kun je aan de anderen uitleggen hoe je dat doet? Welke criteria leg je aan?
- ‘Schrift en belijdenis’ waren vroeger de criteria om een predikant op zijn betrouwbaarheid te beoordelen. Speelt de belijdenis die rol nog voor je?
- Heb je de charismatische kracht van Gods woorden ooit ervaren? Wil je de anderen daarover vertellen?
- Wat kunnen wij voor elkaar betekenen als het gaat om de betrouwbaarheid van een boodschap?
- Wat is jou in de gelezen bijbeltekst het meest opgevallen?
- Wat willen jullie de dominee als opmerking of vraag over dit thema aangeven?